Dunaújváros - Írásunk alanyát már rég kerestük, aztán ő talált meg minket. Volt miről mesélnie, és remélhetően lesz majd aki meghallgatja. Egy évtized tévútja arról, amit jobb lenne elkerülni. 

 

Kincses Zsolt többszöri próbálkozás után hagyott fel a szerhasználattal most segít és munkát keres(ne) (Fotó: LZs)


„Akkor úgy állt a helyzet, hogy leugrom egy tizesről vagy végleg leállok” – emlékszik vissza a rehabilitációja előtti utolsó időszakra Kincses Zsolt, akit egy patkányok járta pincében ért a felismerés: innen talán már nincs is kiút. – Nem voltam hívő, korábban a spirituális dolgok sem érdekeltek, ám akkor mégis imádkozni kezdtem. Később egy keresztény házaspár befogadott a tanyájára, végül 2010. decemberében kerültem be a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójához. A harmincadik évét taposó Zsolt szerint a hit és Isten segítsége is kellett neki a leszokáshoz. A fiatalember drogkarrierjét maga mesélte el még a helyi drogambulancia bemutatkozó napján hónapokkal ezelőtt. Elmondta honnan hová jutott, és hogy milyen mély gödörből kell kiásnia magát. Nem egyszerű – ez sem. Ahogy nem egyszerű a jelen fiataljait is kellően felvilágosítani, hogy milyen zsákutcákat rejt a legális és az illegális drogfogyasztás. Zsolt – sajnos – bőven szerzett magának tapasztalatot. Aktív alkohol és szerhasználó volt itthon és külhoni tartózkodása alatt. Közben elbukott barátot, barátnőt, családot. „Sokat tűrtek” – említi családját, akivel a sikeres tisztulási folyamat során azért ismét felvette a kapcsolatot. Kincses saját terápiás épülése alatt jelentős szerepet vállalt abban, hogy Újvárosban, a Petőfi utcában megnyíljon az első, később remélhetően ténylegesen is drogambulanciaként működő intézmény. Festett, vakolt, épített, takarított. Egyben önmagát is építgette. Arra a kérdésünkre, hogy jelenleg mekkora gond Dunaújvárosban a szerhasználat, csak így felelt: sajnos nagy. – Korábban az alkohol és tiltott szerek fogyasztásának is volt egy folyamata. A srácok előbb boroskóláztak, majd spangliztak, később volt, aki keményebb dolgokat is kipróbált, ám volt egy-egy lépcsőfok. Mára mindez eltűnt. A 12- 13 éves fiatalok ma együtt próbálgatják a lehető leggyorsabb berúgás módszertanát és az újkeletű dizájnerdrogokat. A fiatalember az utóbbi tanítási időszakban több középiskolában is megfordult és elmondta a saját történetét, hogy miért is nem érdemes belekavarodni ebbe a valóban csábos útvesztőbe. Tudta miről beszél. Megjárta. Előadási után a diákok közül sokan keresték kérdésekkel, véleménynyel. Kincses most munkát keres. Segíteni szeretne. 

Forrás: dh-oline.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr194715129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása