Észre sem veszed és már gödörben vagy

Általában úgy kezdődik, hogy elmegyünk a haverokkal vagy éppen a barátnőkkel és kiengedjük a gőzt hetente egyszer és kibeszéljük a problémáinkat. Aztán hétről hétre azt vesszük észre, hogy az összejövetelek alkalmával egyre több piát kell innunk ahhoz, hogy oldódjunk.


Ezt köveőten már csak arra eszmélünk, hogy a heti egyszeri találkozók sűrűsödnek és már hétköznap is többször betérünk kiönteni a lelkünket és leguritani néhány pohár italt a kedvenc helyünkre.

A harmadik lépcsőfok az, amikor a haverok nem érnek rá és a szokásos napi bevásárlás mellé bekerül a kosarunkba egy-egy üveg a kedvenc alkoholos italunkból.

Na, első körben itt kellene megállni és elgondolkodni, hogy miért is van szükségünk arra miszerint társaság nélkül is szükségünk van az alkohol - köztudottan - feszültségoldó hatására.

Ezt az alkoholt rendszeresen fogyasztók nagyon ritkán teszik meg és nem is veszik észre, hogy a mindennapjaik részévé válik a piálás. Úgy vélik, hogy nincsen ebben semmi. Sőt! Meggyőződéssel hajtogatják, hogy rajtuk ezt nem veszi észre senki.

Óriási tévedés! Az alkoholproblémákkal küzdők valamennyien azt gondolják, hogy a környezetük vak és nem látja az ittas állapotot. Ez hazugság! Pontosan látják. Csak ez még mindig egy olyan kellemetlen téma amiről adott esetben a legjobb barátunk sem örömmel beszél, tabuként kezelik. Ha mégis szólnak a szűkebb környezetükben, például a családban, akkor meg úgyis letagadják a rendszeres ivók, hogy ők bizony egy kortyot sem fogyasztottak.

Hazánk évek, évtizedek óta élen jár az alkoholbetegek számát tekintve egész Európában.

Egyedül nem - mindig - megy! El kell felejeni azt a tézist, miszerint akarattal leküzdhető az alkoholprobléma. A szakemberek szerint ez csak nagyon ritkán megy önként. Számos helyen képesek támaszt nyújtani az alkohol gondokkal kapcsolatban. Szinte minden városban található addichtológiai központ ahol meghallgatják az illetőt, kibeszélhetika szorongásait, gondjait és rendszeresen kezelésekre járhat.Az Anonim Alkoholisták módszerével pedig több ezer páciens lett abszinens.

Az alkoholbetegségre is az jellemző, mint az összes többire. Minél korábban kérünk támogatást annál jobbak az esélyek arra, hogy nem alakul ki olyan függőség, ami már szervi szövődményeket (májkárosodás, nőknél mellrák gyakoribb kialakulása stb.) is magával vonz.


Nem kell szégyellni ha szakembert kérünk meg arra, hogy vezessen minket vissza a helyes útra, hiszen nem a barátok, nem a családtagok, nem a környezetünk miatt kell újra a régi életünket élni. Ebben az esetben az önzőség fel sem merül. Egyetlen dolog fontos a gyógyulásunkat illetően: mi magunk.

(facepress) 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr524713028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása