Az éjszakai világosság egy bizonyos fehérje fokozott termelődését eredményezi, így depresszió kialakulásához vezethet.

 

A kísérlet során a négy héten át éjjeli félhomályban tartott hörcsögök a depresszió jeleit mutatták: nem érdekelte őket a környezetük, és az egyébként kedvvel fogyasztott cukros víz sem. Sötétben alvó társaik ezzel szemben nem produkáltak ilyen tüneteket. A kísérletben résztvevő hörcsögöket 16 órán át nappali fényben, illetve 8 órán át halvány mesterséges fényben tartották. Utóbbi körülbelül a televízió nyújtotta fénymennyiségnek felelt meg. A kontrollcsoport ugyanazt a 8 órát teljes sötétségben töltötte. Az állandóan fényhatásnak kitett állatok kevesebb nappali aktivitást kezdtek mutatni, valamint alig mozogtak, amikor vízbe helyezték őket. A kutatók felfedeztek egy fehérjét a rágcsálók agyában, amely kulcsszerepet játszhat a fény és a depresszió összefüggésében.

Felborítja a természetes időérzékelési ciklust

Az Ohiói Állami Egyetem kutatása alapján az éjszakai mesterséges fény az 50 éven felüli emberek körében egyre gyakrabban kialakuló hangulatzavar egyik fő okozója lehet. „Felborítja a természetes időérzékelési ciklust, hiszen a szervezetnek sötétben történő pihenésre van szüksége” – magyarázta a vizsgálatot irányító Tracy Bedrosian. A szakértők ugyanakkor arról is beszámolnak, hogy a negatív folyamat mindössze két hét alatt visszafordítható volt az állatok esetében a lámpák lekapcsolásával. „A sokáig ébren lévő emberek, akik a számítógép vagy a televízió előtt időznek, tehetnek azért, hogy visszatérjenek a normális kerékvágásba és csökkentsék a mesterséges fénynek való kitettségüket” – tette hozzá Bedrosian.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr534693033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása