Az emberek egyre kevésbé mozognak, olyannyira, hogy ez a mozgásszegény életmód szerte a világon lassan már legalább annyi ember halálához vezet, mint a dohányzás - derült ki egy, a Lancet folyóiratban megjelent kutatásból, amelyben 33 tudós vett részt.

 

A cikk időzítése nem véletlen, Angliában ugyanis éppen zajlanak az olimpiai játékok, amely a szakértők szerint kiváló alkalom, hogy felhívja a mozgás fontosságára az emberek figyelmét. A kutatók becslései szerint az emberek egyharmada inaktív, ami világviszonylatban évente körülbelül 5,3 millió ember életét követeli, többet, mint a dohányzás. A szakértők azonban vitatkoznak ezzel az állítással, hiszen sokkal kevesebb dohányos él a világon, mint ahány inaktív ember, vagyis a cigaretta sokkal károsabb az egyénre nézve.

Járványként kellene kezelni

A kutatók szerint a helyzet azonban már olyan súlyos, hogy járványként kellene kezelni. Az angliai adatok különösen aggasztóak, a brit felnőttek körülbelül kétharmada nem végez semmilyen fizikai tevékenységet. "A közelgő 2012-es olimpiai játékokat világszerte óriási figyelem kíséri. Mégis hiába nézik az emberek a legjobb sportolókat, ahogy versengenek, a legtöbb néző inaktív marad" - magyarázta a problémát Pedro Hallal, az egyik kutató. A tudósok szerint a kormányoknak meg kellene könnyíteniük az emberek lehetőséget arra nézve, hogy mozogjanak. Például, ha valaki fél a helyi parkban, nem valószínű, hogy kimegy oda sportolni.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr584693015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása