A mérsékelt alkoholfogyasztás is megnövelheti az időskori demencia kialakulását, ami ellentmond a korábbi kutatási eredményeknek, miszerint az alkohol kis mennyiségben jótékony hatással van az idősebb emberek agyának működésére. Az új kutatást amerikai tudósok végezték.

 

A tanulmány során összesen 1300, hatvanas évei közepén járó nő egészségi állapotának változásait követték figyelemmel több, mint 20 éven keresztül. Az enyhe kognitív gyengüléstől a teljes demenciáig a szellemi leépülés előfordulási aránya magasabb volt azoknál, akik több alkoholt ittak.

A mérsékelt alkoholfogyasztók, akik hetente legfeljebb 7-14 alkoholos italt ittak, azok között is jóval nagyobb számban jelentkeztek memória- vagy egyéb agyfunkciókkal kapcsolatos problémák, amik sok esetben a demencia első jelei. A tanulmányt csak nők körében végezték, így egyelőre nem állítható, hogy a jelenség férfiaknál is ugyanígy jelentkezne-e, mondta el Tina Hoang, a San Francisco-i Veterán Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa.

Ajánlatos csökkenteni a bevitt alkoholmennyiséget

Abban egyetértettek a brit kutatók, hogy ajánlott a napi alkoholmennyiséget csökkenteni az idősebb generáció tagjainak, mivel az agyuk egyre sérülékenyebb és védtelenebb a károsító hatásokkal szemben. Az alkoholfogyasztás hatására megemelkedhet a vérnyomás és a vércukorszint, aminek következtében károsodhatnak az agyba friss vért szállító véredények, ami hosszú távon olyan problémákat is okozhat, mint amilyen a vaszkuláris demencia. A tanulmány részleteit az Alzheimer Szövetség Nemzetközi Konferenciáján mutatták be.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr194693005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása