A tinédzserkori szociális problémák árthatnak az egészségünknek, sőt svéd kutatók szerint még évekkel később, felnőttkorunkra is kihathatnak.

 

Úgy tűnik, már csak egészségünk miatt is megéri népszerűnek lenni a gimiben. Svéd kutatók ugyanis megállapították, hogy az egyén számára a kamaszkor alatt érzékelhető népszerűtlenség, valamint szociális elszigeteltség szerepet játszhat a későbbi, felnőttkori metabolikus szindróma kialakulásában. A metabolikus szindróma olyan állapotok (magas vérnyomás, magas vércukorszint, felesleges testzsír főként deréktájon, magas koleszterinszint), amely növeli a stroke, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Károsodást okozó tinikor

A kutatók 800 résztvevőt vizsgáltak meg, és 27 éven átkövették nyomon egészségi állapotukat. A diákok retrospektív népszerűségének meghatározása a tanárok és diákok értékeléseiből származott. Ezen kívül egészségükhöz való hozzáállásukról is további információkat gyűjtöttek, valamint egyéb klinikai és társadalmi adatokat is felhasználtak. Az eredményekből kiderült, hogy akik 16 éves korukban népszerűtlenek voltak, azoknál 31 százalékkal nagyobb volt az esély, hogy 43 éves korukra kialakuljon a metabolikus szindróma. A kutatók szerint ezért fontos a kortársak együttműködése és pszichés támogatása, és nagyobb figyelmet kellene fordítani a pozitív kapcsolatok létrehozására.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr244693299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása