Az utóbbi időben a drogfogyasztással kapcsolatos halálesetek és bűncselekmények uralták a közbeszédet, a nyári fesztiválszezon beindulása kapcsán azonban alig esik szó a fiatalkorúak alkoholfogyasztásáról, holott az - társadalmi elfogadottsága miatt - hasonlóan súlyos problémákat okozhat. Szakértők szerint a fesztiválokon tapasztalható mértéktelen ivászat a legtöbb fiatal életében pusztán "vakációs jelenség", de az "abuzív" alkoholisták önmagukra és társaikra is nagy veszélyt jelenthetnek.

 

Az állam mégsem meri tovább szankcionálni az italozást.

A magyar lakosság mintegy 10 százaléka "abuzív" alkoholistának tekinthető, ezek között pedig jelentős arányban van a 20-30 év közötti korosztály - közölte lapunkkal Funk Sándor. Az addiktológus szerint ez a típus fizikailag nem függ az alkoholtól, csak bizonyos periódusokban jellemző rájuk - például egy egyhetes fesztivál alatt, vagy akár 6 hónapos időszakokban is - a mindennapos szeszfogyasztás. Ha viszont elkezdenek inni, bizonyos genetikai hajlam következtében nem képesek abbahagyni, egészen a teljes önuralom-, illetve eszméletvesztésig. 

Ezek a fiatalok általában nem is tudnak arról, hogy viselkedésük abnormális, sőt: Funk Sándor szerint divat lett a "binge-ivás", amikor nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak el tudatosan rövid idő alatt. Új jelenség ráadásul az alkohol és a drogok együttes fogyasztása - például a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt fiatal férfi esetében. A felmérések szerint az abuzív ivók követik el az erőszakos bűncselekmények döntő részét, és ők felelősek a közúti balesetek nagy hányadáért is - tette hozzá az addiktológus.

Nem jellemző Magyarországon a fiatalkori alkoholizmus - mondta lapunknak Zacher Gábor. A toxikológus szerint alkoholbetegségről akkor beszélhetünk, ha kialakul a tudatos sóvárgás az ital iránt, fogyasztása napi rendszerességűvé válik, valamint az egyén képtelen kontrollálni az alkoholfogyasztását. A nyári fesztiválszezon idején tapasztalható megnövekedett italozási kedv inkább azzal magyarázható, hogy a fiatalok "kiszabadulnak otthonról", és többet engednek meg maguknak, mint máskor. Ez a jelenség nem különbözik a fiatalok "szokásos" hétvégi italozásától - tette hozzá Zacher. 

Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új BTK akár két év szabadságvesztéssel is büntetheti még az alkalmi drogfogyasztást is, eközben a "legális drognak" is minősíthető alkohol fogyasztásának szabályozása az utóbbi évtizedekben nem szigorodott. Funk Sándor szerint ennek fő oka az, hogy a szeszfogyasztás az európai kultúrához kötődik, része életünk főbb fordulópontjainak, ünnepeinknek. 

Emiatt az állam nem kezelheti úgy, mint a többi drogot, viszont jogi keretek közé szoríthatja használatát, csökkentheti negatív hatásait - érthetjük ez alatt például a 18 év alattiak szeszvásárlási tilalmát vagy az ittas vezetés tiltását. Az állam és az alkoholfogyasztás viszonya az utóbbi 100-150 évben alakult így, az egyének hozzáállása azonban nem sokat változott, annak ellenére, hogy hosszútávon a rendszeres alkoholfogyasztás egészségi problémákhoz vezethet - tette hozzá Funk.


NÉPSZAVA-információ 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr564681309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása