A terhesség ideje alatti alkoholfogyasztás sokkal sokrétűbb idegkárosodást okozhat a magzatnál, mint azt eddig feltételezték – derült ki egy amerikai kutatásból.

Bár az erősen alkoholizáló anyák többségének gyermeke nem rendelkezik az úgynevezett alkoholos embriopátia (FAS) tipikus külső tüneteivel, a központi idegrendszer zavarai azonban riasztóan sok esetben jelentkeznek náluk – írják amerikai kutatók az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban.

Devon Kuehn és Edward Riley, az amerikai Maryland államban lévő Bethesda nemzeti egészségügyi intézet kutatói munkatársaikkal tízezer chilei terhes anya közül 101 nőt választottak ki, akik bevallottan napi legalább négy italt – 48 gramm alkoholt – fogyasztanak el. Ez a mennyiség négy pálinkának felel meg. A kontrollcsoportba 101 absztinens várandós nőt válogattak.

Az alkoholizáló nők nyolcvan százalékának gyermeke legalább egy rendellenességgel jött világra. A központi idegrendszer zavarai a gyermekek 44 százalékánál jelentkeztek, az absztinens anyák esetében viszont csak 14 százaléknál. Az anyaméhben nagy mennyiségű alkohol hatásának kitett gyerekeknek ezenkívül sokkal gyakrabban voltak tanulási és beszédproblémáik, valamint viselkedési zavaraik.

A külső tüneteket – például kisebb fejkörméret, lapos arc és keskeny felső ajak – kevesebbszer tapasztalták a kutatók a korábban feltételezettnél. A jellegzetes arcvonások az italozó anyák gyerekeinek 17 százalékánál mutatkoztak, míg az antialkoholistáknak csak egy százalékánál.

Az alkoholt fogyasztó kismamák gyerekeinek 27 százalékánál volt tapasztalható a normálisnál lassabb növekedés – kétszer gyakrabban, mint az absztinenseknél.

A gyerekeket 8,5 éves korukig vizsgálták az anyák alkoholfogyasztási szokásairól nem informált orvosok.

Mivel a külső jegyek az orvosok számára fontos támpontot jelentenek az alkoholos embriopátia diagnózisának felállításában, előfordulhat, hogy sok gyereket tévesen diagnosztizálnak neurológiai problémákkal – vélik a kutatók.

A tanulmányban figyelembe vették az anyák képzettségének szintjét, kapcsolati viszonyait és az alkoholizálás kezdetét is. Az elfogyasztott alkohol mennyiségét a terhesség alatt a kutatók helyszíni szemlével is ellenőrizték az otthonokban.

Forrás: mno.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr74676652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása