Nem csupán a drogok okozhatnak függőséget, amerikai és svájci kutatók kiderítették, hogy a nyugtatók is lehetnek pont ugyanilyen addiktívak.

 

 

A szakértők a Xanaxot és a Valiumot vizsgálták, mivel ezek a legelterjedtebb nyugtatók jelenleg. Mindkét szer a benzodiazepinek családjába tartozik, és mindkettő a dopamin nevű idegi átvivő anyag felszabadulását váltja ki.

Ez a neurotranszmitter felelős a jutalomérzetért, azért a nyugodt, boldog, ellazult állapotért, melyet természetes körülmények között akkor érzünk, ha valamit jól csináltunk, és ezért jutalmat kaptunk. Ugyanezt a jutalmazási mechanizmust aktiválja a cannabis, és a heroin is, ez pedig azt jelenti, hogy pszichikai hatásukban is hasonlóak, és hasonló függőségi problémákat is okoznak.

A kutatók az eredményeket a Nature című tudományos magazinban tették közzé, majd a Daily Mailnek is nyilatkoztak. A napilap riporterének elmondták, hogy a felfedezés segíthet a gyógyszertervezőknek olyan nyugtatókat kialakítani, amelyek mentesek ettől a mellékhatástól, azaz a rászokás veszélye nélkül alkalmazhatók.

Már jelenleg is vannak törekvések arra, hogy ilyen anyagokat kifejlesszenek, de egyenlőre egyik gyógyszergyár sem tudott felmutatni kézzelfogható eredményeket.

Forrás: napidoktor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr624562227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása