Fotó: Tommaso Reggio

A dohányzásról való leszokást elősegítő vareniklin hatóanyag az alkoholfogyasztást is visszaszorítja a nagyivó dohányosokban – derült ki a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatásából.

 

„Az alkoholizmus súlyos probléma, ezért ez jelentős előrelépésnek számít egy esetleges új kezelés kifejlesztése felé” – mondta a kutatás vezetője, Howard L. Fields neurológus professzor. Az eredetileg a dohányzásról való leszokásra jelentkező résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik vareniklint, a másik placebót kapott. A kísérlet végére a vareniklint szedők 36 százalékkal csökkentették heti elfogyasztott alkoholmennyiségüket a placebo csoporthoz viszonyítva. Mivel a kutatók nem találtak összefüggést az egyes résztvevők által elfogyasztott heti alkoholmennyiség és az elszívott cigaretták száma között, a vareniklin az ivásra gyakorolt hatása függetlennek tekinthető a dohányzásra gyakorolt hatásától.

 

A mellékhatások még nem tisztázottak

Bár a szerzők hangsúlyozták, hogy az esetleges mellékhatások vizsgálatához további kutatásokra lesz szükség, mégis bíznak abban, hogy a vareniklin hasznos eszközzé válhat az alkoholizmus kezelésében. A gyógyszert már most is sok ember szedi a dohányzásról való leszokás elősegítésére. Sok alkoholista dohányzik is, és a mostani kutatás azt bizonyítja, hogy a vareniklin ebben a csoportban hatékonyan képes csökkenteni az elszívott cigaretták számát és az elfogyasztott alkohol mennyiségét is. A Psychopharmacology májusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Jennifer Mitchell azt is hozzátette, hogy a vareniklin a kísérletben érdekes módon nem csökkentette az alanyok heti italozásának számát, vagyis ugyanannyiszor ittak, csak kevesebbet.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr234508463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása