A dohányzó várandós nők többsége hiába tudja, hogy a cigarettával árt a magzatának, a komoly figyelmeztetések mégsem segítenek nekik a leszokásban - derült ki amerikai hatósági adatokból. 

 

Legalább 6-20 százaléka dohányzott a fogantatást megelőző három hónapban azoknak a New York állambeli nőknek, akik 2009-ben megtudták, hogy terhesek. Ráadásul 12-24 százalékuk még a terhessége idején is folytatta a cigarettázást. Geraldine Britton, a Decker Ápolástani Főiskola professzora szerint ezek az adatok bizonyos területen sokkal rosszabbak is lehetnek. A nyugati megyékben például a terhesgondozáson részt vett nők 52 százaléka bevallotta, hogy dohányzott a terhességét megelőző három hónap alatt.

”A terhesség alatti dohányzás adatai nagyon alulbecsültek” - fűzte hozzá a professzor.

Geraldine Britton már az 1980-as évektől kezdve foglalkozik a terhes nők dohányzásának a problémájával. Később doktori disszertációját is ebből a témakörből írta, amely során 194 terhes nőt követett nyomon. A kutatásaiból kiderült az is, hogy a dohányos kismamák eltitkolják az egészségügyi dolgozók elől, hogy bizony továbbra is cigarettáznak. Ez egy vizeletvizsgálat során derült ki, amikor is a nők 30-40 százalékánál kimutatták a nikotin metabolitjának, a kotininnak a jelenlétét.

A professzor ezért folyamatosan azon dolgozik, hogy hatékonyabb leszoktató programokat dolgozzon ki a várandós anyák számára. Egy nővér ugyanis megemlítette, hogy New York Állam előírja, hogy a szülés után távozó édesanyáknak kötelező levetíteni, egy, a ”megrázott gyermek szindrómáról” (shaken baby syndrome -SBS) szóló videót. ”Ha lenne egy a dohányzásról szóló filmünk a terhes nők számára, ők tudnák, hogy mit tesznek a kisbabájukkal. Szerintem ez segítene” - fűzte hozzá Pamela Manktelow, a terhesgondozó program koordinátora.

A kutatócsoport jelenleg azt tervezi, hogy a már elkészült szemléletes, 10 perces videó hatását a terhesgondozásokon teszteljék. 

Forrás: mno.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr864499845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása