Konferencia az alkoholról

Konferencia az alkoholról

 

„Legális szenvedélyünk az alkohol” címmel az alkohol veszélyeiről és azzal kapcsolatos tudnivalókról tartottak konferenciát a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, április 25-én 9 órától. A Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ szervezésében megrendezett eseményen neves szakemberek előadásait hallhatták a jelenlevők.

 

A konferencia kezdetén az Idősek Otthonának intézményvezetője, Mikulásiné Oláh Ágnes mondta el nyitógondolatait, aki hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy a szaktekintélyek elfogadták a meghívást.

 

Mikulásiné Oláh Ágnes

 

Ezután Hegedűs Ágota alpolgármester asszony köszöntője következett, aki elmondta: az alkohol bár legális, mégis káros szenvedély, s az alkoholfogyasztás egyszerre elítélendő, ugyanakkor társadalmunk része, olyan szinten jelen van életünkben. „Bízom benne, hogy a szakemberek rámutatnak arra: mi után beszélünk káros szenvedélyről.” – zárta gondolatait, majd Dr. Buda Béla kezdte meg előadását az „Alkoholprobléma ma a világban és nálunk” címmel.

 

Hegedűs Ágota

 

A jeles orvos és pszichiáter elmondta: Magyarországon az egyik legtöbb az alkoholfogyasztás. Bár vannak frontvonalak, melyek reményt keltenek, úgy, mint az adó (mely nehezíti az alkoholhoz való hozzáférést) vagy a tiltások és korlátozások a közbiztonság vetületében, azonban nem árt figyelnünk a morális veszélyekre is, legyen az akár a  liberális életfilozófia terjedése.

 

Dr. Buda Béla

 

A társadalmi védekezés folyamataiként az anonim alkoholisták, önkéntesek és az egyházak szerepvállalásán túl sürgős tennivaló a köztudat felrázása és prevenciós modellprogramok. „Az alkohol akkor válik problémává, ha a rituálé jellege eltűnik és élvezeti cikk lesz, egyfajta öngyógyítás.” – summázta mondandóját a Prima díjas előadó.

 

Dr. Takách Gáspár

 

A következőként felszólaló Dr. Takách Gáspár addiktológus és  pszicháter volt, aki a „Miért ne igyunk sokat?” című előadását szánta a hallgatóság elé. Az Addiktológiai Rehabilitációs Osztály vezető főorvosa többek közt beszélt az alkoholizmus következményeiről (kapcsolati zavar, elidegenedés, kudarcérzés), arról, hogy az alkoholista szenvedélybeteg és csak terápiás közösségben lehet elkezdeni a leszokást, valamint arról: szenvedély kell, csak a káros nem.

 

Dr. Sineger Eleonóra

 

Dr. Sineger Eleonóra „A pozitív értékek és élmények hatása a szenvedélybetegek gyógyulására” címmel kezdte meg felszólalását. A szenvedélybetegek spirituális éhsége hívja elő a szerhasználatot, melynek következtében saját világot teremt, ám ezt kábulattal éri el – előbb-utóbb a dózist növelni kell, s ez vezet a függőséghez. – mondta. Az alkoholnak számos visszaélésszerű hatása van a személyiségre: a tudat beszűkül, az érzékelés megváltozik, csökken vagy megszakad a realitással való kapcsolat és leáll a személyiségfejlődés. A 4g/nap fogyasztási arányt figyelembe véve napi 5 cl pálinka vagy 2 doboz sör már nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy függővé váljunk. A pszichiáter-főorvos szerint erősítő tényezők a kilábalásnál a szociális kapcsolatok megerősödése, a sikerélmények, s azt is elmondta: a csoportnak húzóereje van.

 

Márkus Gábor

 

Márkus Gábor, a verőcei egyházközség lelkipásztora és Hajléktalan Misszió vezetője a „A hajléktalanság és az alkohol” címmel folytatta az előadássorozatot. Mint ahogyan a közönség elé is tárta: az alkohol-lobbi feladata lenne a mértékletesség megtanítása óvodától egyetemig. Az alkoholizmus súlyos előidéző tényezője a hajléktalanságnak, ám van megoldás, van kiút. A konferencián egy az alkoholfüggőségéből kigyógyult hölggyel is találkozhattak a jelenlevők, akik közel tíz percen át hallhatták bizonyságtételét.

 

Hiteles beszámoló

 

Ezután egy szünet következett, mely után a ceglédi Anonim Alkoholisták képviseletében folytatódott a konferencia. Elhangzott, a cél: segíteni más alkoholistáknak és segíteni hogy józanok maradjanak. 180 ilyen közösség működik az országban, Cegléden kettő. (a Felház utcai templom kistermében és a Vöröskereszt tantermében) Az előadó – aki maga is átélte a szenvedélybetegség útját – azt mondta: 2012. november 7-én lesz 10 éve, hogy a közösség jelen van Cegléden.

 

Dr. Horváth Melinda

 

A konferencia végül Dr. Horváth Melinda előadásával zárult, melynek témája a „Ceglédi alkoholhelyzetkép” volt. Diagrammokkal színezett prezentációjából kiderült: Ceglédre jellemző az országos tendencia, miszerint 10-15 százalék – a 38.000.-es lakosság tükrében – azok száma, akiknél már jelen van a komoly alkoholfogyasztás, illetve azoknak tünetei – de kiderült az is, hogy Cegléden a 400, alkoholt árusító egységből 54 kocsma. A délután fél 4-kor véget ért rendezvény végén a Máltai Szeretetszolgálattól érkező felszólaló köszönte meg, hogy itt lehetett, majd Mikulásiné Oláh Ágnes szavaival fejeződött be a konferencia az alkoholról.

 

Forrás: cegledi-hirhatar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr574481443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása