Az alkoholfogyasztás kultúrája évezredekre tekint vissza, már az ókori Egyiptomban is üzemeltek sörfőzdék. Akadnak azonban olyan helyzetek, amikor az ismert tudatmódosító hatásra nem tartunk igényt. A legújabb kutatási eredmények alapján egy magyar fejlesztésű készítmény segíthet szervezetünknek lebontani a szeszt.

 

Fotó: Eric DelcroixSzámtalan mítosz kering a köztudatban az alkoholos befolyásoltság szándékos csökkentésével kapcsolatban. Vannak, akik a kávéra esküsznek, pedig az élénkítő ital vizet von el, ezáltal nagyobb terhelést ró a májra. Mások úgy vélik, egy hideg zuhany a biztos recept, ám ekkor a legföljebb néhány perces, reflexszerű tudattisztulást nem kíséri a véralkoholszint visszaesése. Nem tévednek nagyot, akik az étkezést hozzák összefüggésbe az italozás hatásával, mivel a táplálékban található zsírtartalmú anyagok valamelyest mérsékelik az alkohol fölszívódását.

Gyorsan reagál a testünk

„Az etil-alkohol kémiai természeténél fogva vízben és zsírokban jól oldódik, a biológiai membránokon könnyen átjut. Ennek bizonyítéka, hogy a bőrön, a nyálkahártyán keresztül is áthatol. A gyomorból a felszívódás sebességét sok tényező befolyásolja: például a teltség, a nyálkahártya vérbősége, a bélmozgékonyság” – pontosítanak tanulmányukban Dr. Fehér János és munkatársai. A Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának egykori igazgatója a Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, illetve az Interlab Orvosi Rendelő és Laboratórium szakértőivel közösen végzett kutatásában arra keresett választ, hogy egy kereskedelmi forgalomban is kapható pezsgőitalpor szeszes italok fogyasztása mellett hogyan befolyásolja a véralkoholszintet.

Fontos tudni, hogy testünkben az alkohol lebontása már a bevitelkor megkezdődik, és addig tart, amíg a bevitt mennyiség teljesen el nem fogy. Rendkívül könnyen hasznosítható energiaforrás a szervezet számára, azonnal felhasználható formában van jelen. Bár az egyéni anyagcsere-folyamatok befolyásolják a hatásmechanizmust, a fogyasztók mindegyike tapasztalta már, hogy bizonyos italok – úgymint a szén-dioxidban dús pezsgő – hamar „a fejünkbe szállhatnak”.

Mindössze 1 gramm alkohol 7 kilokalóriát szabadít föl, s ez csak az etil-komponensre értendő, mivel a többi összetevő más energiahordozó anyagokat tartalmazhat: szénhidrátot és növényi fehérjéket.„Az alkohol eliminációjának sebessége egészséges felnőtt esetében 100 mg/testsúlykilogramm/óra, vagyis egy 70 kg-os felnőtt ember óránként 7 gramm tiszta szesz lebontására képes” – figyelmeztet az orvoscsoport.

Hatékonyan véd az pezsgőitalpor

Önként jelentkezőkön megvizsgálták, hogy családi vagy társas összejövetel körülményeit imitáló, azonos (70 g) mennyiségű alkoholfogyasztás hatására milyen módon változik meg a véralkoholszint az említett italpor adása mellett. A vérvétel két sorozatban történt, az elsőben nem, a másodikban az italozás előtt és azt követően kaptak egy-egy tasak csapvízben oldott port az alanyok. Az ellenőrzések 0, 1, 2, 3, valamint 4 órával az alkoholfogyasztás után zajlottak.

A kutatásban résztvevő, a megelőző vizsgálatokon egészségesnek bizonyult négy férfi és két nő esetében a készítmény jelentősen mérsékelte a véralkoholszintet. „A hölgyekre jellemző a fokozott érzékenység” – fejtik ki a tanulmány szerzői, utalva rá, hogy egységnyi ital a magasabb koncentrációban jelenik a gyengébbik nem képviselőinek vérében, ráadásul sokkal később ürül ki a szervezetükből. Ezt bizonyítja, hogy az egyik női alanynál a készítmény bevétele után sem csökken a véralkoholszint 0,2 mg/ml alá a harmadik óráig, noha már az első hatvan perc után számottevő javulás figyelhető meg, tehát a pezsgőpor valószínűleg a felszívódást is nehezíti.

Két férfinál pedig egy órán belül a határérték alatti eredményt lehetett megállapítani, de három óra múltán a másik kettőnél is sikerült ez. Volt olyan, akinél a szer nélkül a második órában 1,0 mg/ml-t mértek, ez már koordinációs és egyensúlyzavart is eredményezhet, italporral viszont csupán 0,3 mg/ml volt a véralkoholszintje ugyanannyi idő elteltével.

A szer egyébként mindenkinél lényegesen csökkentette az alkohol okozta hatást, sőt tapasztalataik szerint a másnaposság érzete is enyhült, vagy akár el is maradt. Dr. Fehér János és csapata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mérések egyszeri, mérsékelt szeszfogyasztás körülményei között készültek, így a pezsgőpor hatékonysága semmiképpen sem mentesít a túlzott alkoholbevitel káros következményei alól.

Sándor Alexandra Valéria

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr314355309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása