Elsőként fejlesztettek ki egy olyan gyógyszert, mely csillapítja az alkoholisták ital utáni vágyát, jelentették be egy konferencián.

 

A szer működési mechanizmusa abban rejlik, hogy blokkolja az agy azon folyamatait, melyek az élvezet érzetét keltik az alkoholistáknál az ital hatására. Segítségével leküzdhetik a kényszert, hogy még többet igyanak. Csak olyankor kell beszedniük, ha olyan helyre mennek, ahol nagy a kísértés, hogy túlzásokba fognak esni. A gyógyszer és a tanácsadás kombinációjával több mint felére csökkent az a mennyiség, amit egy nap alatt magukhoz vettek, illetve kevesebbszer itták le magukat. Az eredményekről az Európai Pszichiátriai Szövetség (EPA) kongresszusán számoltak be Prágában.

Fotó: Fazekas István

A gyógyszer hatóanyaga a nalmefene. Az engedélyeket még nem kapták meg rá, jelenleg zajlanak a klinikai kísérletek. A piacon már elérhetők más készítmények, melyek rosszullétet okoznak, ha a függő ember ráiszik, de ez az első szer, aminek célja, hogy az illető kevesebbel is beérje. A mellékhatások közt szerepel a szédülés, hányinger, kimerültség, alvászavarok, álmatlanság, hányás, náthaszerű tünetek és fokozott izzadás.

David Collier, a Londoni Orvosi Egyetem munkatársa elmondta, hogy "a kísérletekre önként jelentkezők valódi problémája az alkoholfüggőség". Legtöbbjük sosem kért segítséget korábban, vagy ha igen, nem vált be. Sokaknak az alkoholtól való teljes tartózkodás használ, de aki erre nem vágyik, azoknál nem sokat segít. (Az Egyesült Királyságban a becslések szerint mintegy 1,6 millió kezeletlen alkoholfüggő él.)

A kutatás során a nalmefene-t szükség szerint szedték be a betegek. Akkor vettek be belőle egy szemet, ha úgy gondolták, fennáll a lerészegedés esélye. A nalmefene és a placebocsoport tagjai is egyaránt részt vettek tanácsadáson, hogy maximalizálják a motivációjukat a leszokásra. Hat hónap elteltével a napi elfogyasztott alkoholmennyiség egy üveg borról egy pohár borra csökkent. A részegség havi 19 alkalomról hétre esett vissza azoknál, akik a hatóanyagos tablettát kapták.

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr264335566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása