Tiltólistára kerülnek a dizájnerek 

 

„A jogszabályi határozat értelmében tevékenységünket beszüntetjük 2012. március elsejével” – ez szerepel az egyik dizájner drogokat árusító honlapon. Másutt „egyet fizet, kettőt kap” akciókat hirdetnek, hogy megszabaduljanak a készleteiktől. Pedig a dizájner drogokat tiltó kormányrendelet még nem is lépett életbe. 

 
 

A kormány a múlt héten fogadta el az úgynevezett dizájner drogok tiltásáról szóló rendeletet, s bár még nem lépett hatályba, egyes honlapok gazdái megijedtek a várható következményektől. A thelegaldealers.com lehúzta a rolót, más honlapok pedig akciósan adják a kábítószereket, hogy még a tiltás előtt megszabaduljanak tőlük. A jogszabály heteken belül hatályba lép, a kormány az unió jóváhagyására vár.

Korábban törvényi szinten szabályozták a kábítószerek előállítására, forgalmazására fogyasztására vonatkozó szabályokat, ám az utóbbi években technológiai váltás történt a drogok gyártásánál. Rohamosan terjednek ugyanis a dizájnerek, az olyan új anyagok, amiket egy klasszikus kábítószer kémiai szerkezetének módosításával hoztak létre. Így a hatásuk megmarad, viszont új anyagnak számítanak és legálisan forgalmazhatók - amíg a hatóságok észlelik és betiltják őket. Ám addig akár évek is eltelhettek. A klasszikus drogok tiltására alkalmas törvényi szabályozás nem elég gyors az új szerek kezelésére, ezért ezután rendeletben tiltják őket, amelynek mellékletei hamar módosíthatóak. 

Drogdizájn: a Becsengetünk és elfutunk sorozat vonatkozó része


A dizájnerek jelentőségét jelzi, hogy alacsonyabb áruk miatt itthon szinte teljesen kiszorították a heroin forgalmazását. Vásárlásuk is sokkal egyszerűbb, a neten megrendelik, és utánvéttel kihozza a postás.

A tiltás hiányában eddig szabadon forgalmazható gina nevű szer rendkívül veszélyes, használata miatt idén januárban meghalt egy debreceni fiatal, társai pedig életveszélyes állapotban kerültek kórházba. Budapesten pedig három férfit kellett lélegeztető gépre helyezni ugyancsak a gina használata miatt.

 Megdöbbentőek az adatok

2005-ben, és 2006-ban hét-nyolc új drogot regisztráltak, 2010-ben már 41-et.

A 10. osztályos magyar gyerekek 12 százaléka próbálta már ki a mefedront, a betiltott dizájner drogot.

 
 Forrás: hetivalasz.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr254295927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása