Hamarosan elkészül Józsefváros saját külön stratégiája "a kábítószer-probléma kezelésére" - közölte az önkormányzat. Az egyik lehetséges terv az intenzív ambuláns kezelés, amelyben a kliensek 3-5 órás viselkedés, élmény- és kognitív terápián is részt vehetnek. 

Egy egyedülálló, komplex és átfogó programot készít az önkormányzat, amellyel nem csak a drogfogyasztókon tudnak segíteni, hanem visszaszorítják a kerületben komoly gondot okozó terjesztést is, megcélozva ezzel a Józsefvárosban lakók életminőségének javítását - tette közzé az önkormányzat. 

A kábítószerek használata – a büntetőjogi következményekkel együtt – elsősorban egészségügyi és szociális probléma, így a kerület által kidolgozott szakpolitika is elsősorban egészségügyi és szociális válaszokat tartalmaz.

A kerület vezetősége az után döntött a saját stratégia kidolgozása mellett, miután látták, hogy az alacsonyküszöbű szolgáltatások nem elegendőek a helyi szintű problémák megoldására. Az ide betérő kliensek még nincsenek a betegségüknek abban a fázisában, hogy képesek legyenek belátni, hogy az életükben milyen problémát jelent a kialakult kábítószerfüggés, még nem képesek drogmentesek lenni, ezért itt az a cél, hogy legalább a komolyabb egészségügyi ártalmak kialakulását megelőzzék – ami azonban, ahogy írták, önmagában nem elég.

A szakmai stáb többi között dolgozik egy országos szinten mintaértékű tervet, amelynek lényege, hogy a kerületben élő szerfogyasztók problémáira szakszerű és hatékony megoldást adjanak, lehetőséget teremtve az azonnali kezelésbe vonásra, ezzel együtt pedig hosszútávú, eredményes ellátásra.

Egyszerre több alternatíván dolgoznak, így dolgoznak azon, hogy a kliensek a kerületi ellátórendszeren belül eljussanak a legmegfelelőbb szaksegítséghez, míg egy másik alternatíva egy intenzív ambuláns kezelés, amelyben a kliensek 3-5 órás viselkedés, élmény- és kognitív terápián is részt vehetnek. 

Forrás: hvg.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr94289325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása