Kik azok az Anonim Alkoholisták?

 Az imigyen elkeresztelt társaság elődjét egy Bill Wilson nevű tőzsde-ügynök, és egy sebészorvos, akit Robert Smithnek hívtak alapították még 1935-ben az Ohio (USA) állambeli Akron városában. 

Ezen a ponton máris legyinthetnénk, hogy oh, persze, megint valami amerikai bóvli.Viszont ez esetben nem a két alapító nemzetisége a lényeges, hanem hogy mindketten végletekig lecsúszott, menthetetlennek nyilvánított alkoholisták voltak...amíg el nem kezdtek egymással beszélgetni. A tapasztalat-cserék hasznosnak bizonyultak, és a két férfi nem sajnálta idejét az egyszerű új módszer továbbítására az alkoholizmus poklában sinylődők felé. Nemsokára több tucat, évek óta száraz alkoholista segedelmével írta meg Bill az Alcoholics Anonimus című könyvet. Innen ragadt rá a közösségre az elnevezés. A könyv hatására a felépülési program terjedése felgyorsult; gomba módra nöttek ki a „földből” az új Anonim Alkoholista csoportok - legelőször az Államokban, majd szerte a világon.

Kelet-Európába csupán a magát szocialistának nevező rendszer ellazulásakor tudott beszivárogni. Magyarországi jelenlétét külföldre szakadt honfitársaknak, jó szándékú orvosoknak köszönhetjük. A közösség – nagy utat megtéve – ma már nálunk is szinte minden nagyobb településen, és Budapest legtöbb kerületében jelen van.

A kőbányaiak minden kedden pontban öt órakor találkoznak a szenvedélybetegségekre specializálódott TÁMASZ ambulancia épületében, a Liget utca 10. szám alatt. A hónapok első keddje nyitott alkalom, ahol a közösség tagjain kívül az érdeklődöket is szeretettel látják. Akik egyébként nem tapasztalnak semmiféle „mágiát”, csupán azt látják-hallják, hogy a jelenlévők – a két alapítóhoz hasonlóan – egymás tapasztalataiból próbálnak építkezni. Ha megkérdezzük, hogy mégis, hogyan működik ez az egész, a tagok a jól bevállt válasszal élnek: „mi nem analizáljuk, hanem használjuk a programot”.

Ha Image previewnem érjük be ennyivel, láthatjuk: az anonim alkoholisták a részeg mámor sekélyességét cserélik el a világméretű Közösséghez való tartozás nagyszerűségére. Itt – akármilyen hihetetlen – nem ábránd az egyenlőség eszménye; az alkohol tette egyenlővé a szegényt, és a gazdagot, a mérnököt, a művészt, és a segédmunkást, a fiatal lányt, és az ősz  nyugdíjas urat. Származás, bőrszín és vallás mit se számít. A józanodni kívánó alkoholisták nem csak egyszerűen  tartozhatnak mindehhez, hanem részt is vehetnek a közösség „missziójában”, telefon-ügyeletet vállalva, avagy kórházakban, börtönökben alkohol-betegeket látogatva. Szenvedély-betegségük történetének állandó felmelegítése képes őket még évek múltán is távol tartani az italtól.

Az AA tagoknak többszörös védőháló áll rendelkezésére: ott van maga a tizenkét lépésből álló felépülési program, illetve egymással való törödésük, kéz a kézben létezésük.
De ezek közül semmi sem kötelező jelleggel, hiszen – a program létrehozói maguk is alkoholisták lévén nagyon jól tudják – egy piás minden korlátnak nekiront.

Végezetül kötelességünknek érezzük megadni legalább a már említett kőbányai csoport telefonos kapcsolattartójának számát - 06-30/206-2260 -, illetve felhívjuk a figyelmet a keresővel könnyen megtalálható, színvonalas honlapra!

Forrás: menmax.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr464287374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása