Szerintetek normális, aki három liter energiaitalt iszik meg egy nap alatt? Az Országos Tisztiorvosi Hivatal szerint előfordult ilyen is. Nem véletlen, hogy két hónap alatt 161-en lettek rosszul energiaitaloktól. Az ÁNTSZ a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásait vizsgálta, bemutatjuk, mire jutottak. 

 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tavaly november óta gyűjti az energiaital-fogyasztással összefüggő adatokat. A védőnők, orvosok, iskolák és a mentősök országosan ezalatt 161 energiaital-fogyasztással összefüggő eseményt jelentettek, ebből 137 fiút, 24 pedig lányt érintett.

66 fiatalt kellett egészségügyi ellátásban részesíteni, kettejüknél maradandó következményként, magas vérnyomás alakult ki.

Az összesítés szerint a legtöbb esetet (35) Baranya megyében regisztrálták, ezt követi Veszprém (32), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 19, Budapestről és Pest megyéből, illetve Bács-Kiskun és Fejér megyéből 11-11 esetet jelentettek, a többi megyéből ennél kevesebbet jeleztek.

Az érintettek egy része rosszullétét megelőzően több dobozzal is ivott, volt, aki 3 litert! Az országos tiszti főorvos szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok minden negyedik esetben alkohollal együtt itták az energiaitalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felnőttek többsége a jól bevált teát vagy kávét kedveli. A fiatalok között azonban nagyon is népszerű az energiaital, ami egy-egy dobozzal, vagy mértékkel fogyasztva nem kockázatosabb, mint mondjuk a kávé. Azonban egyre többen vannak, akik a kelleténél jobban “rácuppannak” a tutti-frutti ízű élénkítőkre.

Az energiaitalok nem csak koffeint, hanem több, a koffein hatását felerősítő összetevőt is tartalmaznak. Átmenetileg felpörgetnek, növelik a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhatnak. Ez pedig könnyen elindíthat egy ördögi kört, amikor újabb és újabb dobozok kerülnek elő.

Az ÁNTSZ egy felmérést is végzett a 10 és 18 év közöttiek körében. Január 17. és február 16. között összesen 6386 fiatal töltötte ki az ezzel kapcsolatos kérdőívüket.

Megdöbbentő, hogy az energiaitalt kipróbálók több mint harmada (39%) 11-12 éves kora között ivott először energiaitalt, sőt, 9%-uk már 6-8 éves korában megtette ezt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Mervai Márk

A 10 és 18 év közötti válaszadók 15%-a mondta, hogy volt már rosszul energiaitaltól. Negyedüket orvosi ellátásban kellett részesíteni. Zaklatottságról, ingerlékenységről, felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról számoltak be. Előfordult még szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is.

A válaszolók többsége tud a kockázatokról. Ennek ellenére a kérdőívet kitöltők 21%-a jónak tartja a termék fogyasztását.

Még érdekesebb, hogy bár szinte minden palackra ráírják, alkohollal együtt az energiaital még kockázatosabb, a válaszadók 38%-a már kipróbálta együtt a kettőt. Pedig ebben a formában károsíthatja a májat, a szívet és a vesét is.

Íme egy videó-riport a témában: 

A válaszadók 90%-a egyébként úgy nyilatkozott, hogy szüleik tudtával isznak energiaitalt.

A felmérés folyamatosan zajlik. A kérdőív 10-18 éveseknek szól, önkéntes, anonim és online kitölthető: KATT IDE!

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu - ÁNTSZ, SZM 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr404188963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása