Szenvedélybeteggé válhatnak azok, akik egészségesen is az orvoshoz járástól remélnek megkönnyebbülést, és úgy érzik, csak akkor törődnek velük, ha kezelik őket.

 

Egyes betegek valósággal függővé válnak az orvosi kezelésektől, mert máshol nem találnak törődésre, csak a rendelőkben. A szakember szerint viszonylag széles réteget érint a probléma.

– Egyedülállók és rendezett családi körülmények között élők esetében is megfigyelhető a dolog. Általában azok viselkednek így, akik nem kapják meg azt a törődést, amit elvárnak, magányosnak érzik magukat akkor is, ha családban élnek, s próbálják az orvossal pótoltatni ezt a hiányt – tudtuk meg dr. Bense Tamás háziorvostól. – Ez enyhe foktól kezdve egészen a mindennapos rendelőbe járásig terjedhet, így az orvosnak nagyon ügyesen kell a helyére tennie a beteget, mivel nem csak a test gyógyítása a feladata, a páciens lelkével is foglalkoznia kell – húzta alá a szakember, aki szerint óvatosan fel kell hívni a család figyelmét is a törődés hiányára.

Az orvosi kezeléstől is függővé válhat
Az elhanyagolt idős ember sokszor csak megértésért fordul orvosához
Fotó: Thinkstock


– Egyetlen személyt sem lehet csak úgy odatámasztani a falhoz, mint egy kerékpárt, hogy majd később foglalkozunk vele, igenis törődni kell egymással – hangsúlyozta Bense doktor. – Természetes, hogy az orvos segít, amíg tud, de azt nem várhatja el senki, hogy a doktor a családot, az általa elhanyagolt feladatokat ellássa. Ezt a betegnek és a hozzátartozónak is be kell látnia – tette hozzá. Dr. Bense Tamás szerint nagy körültekintést igényel a folyamat, az egészet úgy kell intézni, hogy a beteg bizalma továbbra is megmaradjon. Az orvosnak pedig tudatában kell lennie annak, hogy a két jó szó mellett fölírt gyógyszer dupla olyan hatékony lesz, mint a rendelőajtón át kinyújtott recept.

S. D.

Forrás: borsonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr74067188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása