Egy átlagos hétvégi napon körülbelül háromszázezren használnak pszichoaktív szert

Az új drogstratégia a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, s célját a közösségek, elsősorban is a család segítségével kívánja elérni.


A budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban naponta három-öt kábítószer túladagoltat látnak el, a GHB használók száma, akiknek egy része életveszélyes állapotban kerül a kórházba, évente kétszáz körül van, országosan pedig 300-350, mondta el Zacher Gábor toxikológus, a kórház osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Egy átlagos hétvégi napon körülbelül háromszázezren használnak pszichoaktív szert, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi fiatal lenne rabja a kábítószernek, magyarázta Zacher Gábor. A droghasználók ma már nem dílertől vásárolnak, hanem interneten rendelik a szert, amit futár visz ki. A tiltás önmagában nem segít, állítja a toxikológus, az internetes kereskedelmet azonban meg kell akadályozni, és ebben a törvényi szabályozás megoldást jelenthet. Hozzátette, a szakemberek nagyon várják már a C-lista elkészültét, ami olyan kémiai szerkezetekről határoz, amelyek kereskedelme tilos lesz.

Téglássy Kristóf a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkársága ifjúságügyi főosztályának vezetője a műsorban elmondta, a 2009-ben elfogadott drogstratégia csak az akkori MSZP, SZDSZ frakció szavazataival ment át, a Fidesz és a KDNP képviselői már akkor jelezték, hogy hiányzik belőle az értékrendszer. Az új drogstratégia a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, s a felépülés központú kezelést, a teljesen drogmentes életet tartja fontosnak, s ezt a célt a közösségek, a kortárscsoportok jó példájával és elsősorban is a család erősítésével kívánja elérni.

Magyarországon sokáig több olyan szer is forgalomban volt, amely nem számított illegálisnak, ezért, amikor a rendőrség elkobozta és bevizsgálta őket, kénytelen volt visszaadni, magyarázta Téglássy Kristóf. Ezek terjesztésére komoly internetes hálózatok épültek ki. 2010-ben sikerült felgyorsítani a folyamatokat, s kilenc új szert vettek a tiltólistára, köztük a GHB-t, vagyis a Ginát is. Decemberben az úgynevezett egészségügyi salátatörvényben fogadta el az Országgyűlés, hogy a közismert nevén designer drogokat C-listára teszi. Ezek tartását, forgalmazását, az országba történő behozatalát, átvitelét kutatási engedélyhez köti, s az engedély hiányában történő árusítást börtönbüntetéssel sújtja. A C-lista márciustól lesz hatályos.

A szociális államtitkárság ifjúságügyi főosztályának vezetője hangsúlyozta, a kormánynak komoly szándéka, hogy megvédje a fiatalokat attól, hogy az utcán, az iskolában vagy az éjszakai szórakozóhelyeken kábítószerhez jussanak. A törvény teljes szigorával fel fognak lépni a terjesztők ellen, beleértve azokat is, akik csak két-három embernek árulnak drogot. A kábítószer fogyasztóknak továbbra is jogukban áll az úgynevezett elterelés lehetősége, ami azt jelenti, ha vállalják az orvosi felügyelet alatt történő kezelést, mentesülnek a büntetés alól. A visszaélések megakadályozása miatt azonban ezt is szigorítják, az elterelést sem lehet majd korlátlan számban igénybe venni.

A drogmegelőzésre ugyan idén kevesebb pénz jut, de továbbra is támogatják a szociális munkát végző civil szervezeteket, a pályázat kiírását pedig áprilisra tervezik, mondta Téglássy Kristóf.

Forrás: magyarhirlap.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr74048015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása