Időről időre hallhatunk híradásokat a GHB, azaz Gina becenévre hallgató drogról, és általában valami drámai helyzetben találkozhatunk vele, mint ahogy a hétvégi esetben is. Mi is valójában az igazság a GHB-val kapcsolatban? Mit tehetünk, ha valamelyik hozzátartozónkról, különösen a gyerekünkről megtudjuk, hogy időnként fogyaszt Ginát? Milyen ártalmai lehetnek?

 

Hogyan hat a Gina?

A  GHB  a szervezetbe bekerülve a központi idegrendszerre fejti ki hatását, méghozzá kétféleképpen. Egyrészről stimulánsként, másrészről  depresszánsként - a hatás a bevett mennyiségtől függ, mert a szer egy agyi vegyület, a dopamin termelődésére hat. Ez azt jelenti, hogy ha kisebb dózist kap a szervezet, akkor felpörget, euforizál, tehát lényegében úgy hat, mint bármilyen más amfetamin-tartalmú szer. Leginkább az extasyhoz hasonlítják, nem csoda, hogy a szlengben egyik gyakori neve a „folyékony eki”. Kis dózisban tehát a hatása is az extasyhoz hasonló, érdekessége, hogy érzelmi hallucinációt okoz. Ez azt jelenti, hogy leginkább partidrogként használják, akár több ezer fős bulikon, ahol a közös a zene iránti vonzalom. Az érzelmi hallucináció gyakran úgy jelentkezik, hogy az ismeretlen emberekkel egyfajta kollektív együttérzést, szeretetérzést érez a használó, amely erőteljes pozitív érzelmi kitörések formájában nyilvánulhat meg.

Nagyobb dózisban depresszánsként hat a szervezetre, azaz nyugtató hatása válik nagyon erőssé, eszméletvesztésig fokozódó kómás állapotba lehet kerülni tőle.


Mit jelent a kevés, illetve a nagyobb mennyiség?

Ezt nagyon nehéz megmondani - többek között ebben is rejlik a szer nagy veszélye. Általában folyékony formában árulják kis üvegcsékben, bár por és kristály formában is fellelhető a szagtalan, színtelen, enyhén sós ízű anyag. Ha italba keverik, éppen emiatt nem lehet észrevenni, és pontosan ez az, amit ki szoktak használni bűncselekmény, főleg nemi erőszak elkövetésére.

Azonban nagyon fontos megjegyeznem, hogy a média gyakori torzításaival szemben a GHB használata elsősorban partidrogként jelentős és ehhez képest csupán kis számban használják bűncselekményekkel összefüggésben.

Sajnos statisztikailag is nagyon nehéz kimutatni a Gina használatát nemi erőszaknál, mivel egy nap után már nem kimutatható a szervezetben.

Gyakori adagja egy teáskanálnyi, 10 perc után már érződik a hatása, 2 óra múlva csúcsra ér és körülbelül 3-4 óráig érezhető a hatása. Hogy kinél mekkora adag kell a megfelelő hatás elérésére, az függ a testsúlytól és az aznap elfogyasztott étel mennyiségétől is.

A másik nagy probléma a használatkor akkor történik, ha túladagolják, azaz gyakrabban vagy nagyobb mennyiséget juttatnak be a szervezetbe. A túladagolásnak különböző fázisai vannak: először eszméletvesztés, aztán súlyos légzészavar következhet be, majd szívmegállást, vagyis halált okozhat. Mellékhatásként különböző görcsök, izomgörcsök jelentkezhetnek, főleg, ha más szerekkel együtt használják. A harmadik nagy veszélye ha alkohollal keverik, ez szintén túladagoláshoz vezethet.

Természetesen tilos vezetni is GHB hatása alatt, mert a motorikus reakciókat erőteljesen lassítja.

Fizikai és pszichés függőséget egyaránt okozhat a napi rendszeres használat, vagy  a hetente többszöri egymás követő használat. Nagyon erős és kellemetlen elvonási tünetei jelentkeznek, mint például az álmatlanság, nyugtalanság, szorongás, remegés, étvágytalanság stb.


Mennyire veszélyes a Gina a fiatalokra?

Jellemzően a 15-25 éves korosztály használja a Ginát. A mai fiatalok már a kamaszkor kezdetén eljárnak szórakozni, sokkal tovább is maradhatnak, mint annak idején a szüleik. Azt is be kell látni, hogy ezeken a bulikon általában alkoholt és akár különféle drogokat is fogyasztanak a gyerekek. Naivitás azt hinni, hogy az a kamasz, aki elmegy a példa kedvéért mondjuk a Hajógyári szigetre szórakozni, vagy bármilyen, főleg nagy budapesti szórakozóhelyre, józanul fogja végigcsinálni az éjszakát. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekkel olyan viszonyba kerüljön a szülő, hogy az őszintén elmondja, hová megy szórakozni és nyíltan tudjon beszélni az alkalmi drog- vagy alkoholhasználatáról és a kamasszal együtt át tudják beszélni a mértékletes és tudatos fogyasztást. Hasznos lehet az is, ha a szülő visszaemlékszik arra, ő maga hogyan és miként tanulta meg a mértékletes alkoholfogyasztást, vagy éppen felidézi az alkohollal, esetleg droggal kapcsolatos túlkapásait. Ezeket őszintén meg lehet osztani a gyerekkel, mert ennek kapcsán közelebb kerülnek egymáshoz és tanulhat is belőle a kamasz gyerek.

Forrás: harmonet.hu - Gelsei Bernadett

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr493541822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása