"Ezt meg mi a fenéért mondtam?!"

 

Miért olyan kellemes és megmosolyogtató az első ital, és miért nem tudunk megállni itt? Mi tesz másnap reggel minket olyan szörnyen nyűgössé? Íme, óráról órára...

 

Az ünnepek időszakában különösen hajlamosak vagyunk egy kissé felönteni a garatra. Ugye ismerős az érzés, amikor órákkal egy - akkor jó poénnak tűnő - mondat elhangzása után azon gondolkodunk, miért kellett ezt a másik embernek mondani? De már mindegy.

A szakemberek elárulják, mi történik a szervezetben alkoholfogyasztás közben és után - nagyjából óráról-órára. Valamint, hogy hogyan minimalizálhatjuk ennek hatását.

- Este 8: egy ital elfogyasztása azért derít minket jókedvre, mert olyan anyagokat aktivál az agyban - dopamint, szerotonint - melyek felelősek a jó hangulatunkért. A véráramba kerülő alkohol az agy örömközpontjára hat.

Eufória, a gátlások oldódása és relaxált érzés követi. Az eufória azonban akkor éri el csúcspontját, amikor elkezdünk inni. Több ital után az agyi receptorok telítődnek ezekkel az anyagokkal, és attól, hogy több pohár italt fogyasztunk el, nem lesz emelkedettebb a hangulatunk.

Ha közben eszünk is, az alkohol véráramba kerülése és haladása lelassul. Ám ha valaki éhgyomorra iszik, háromszor olyan gyorsan "üti ki" az ital.

Háromszor annyi alkohol lehet a vérében, annak ellenére, hogy ugyanannyit ivott, mint egy társa - aki ellenben evett is előtte. Ha eszünk alkoholfogyasztás közben és vizet, vagy egyéb alkoholmentes italt is iszunk, a szesz hatását lelassítjuk.

- Este 10 óra: A "mi a fenéért mondtam ezt?" időszaka. Vagyis nagyjából 2 órás iszogatás után, amikor a táncparkettre lépünk, és hajlamosak vagyunk olyan dolgokat mondani, amit másnap reggel megbánunk. Az alkohol megzavarja az idegsejtek közti kommunikációt az agykéregben. Ez a rész felelős az információk feldolgozásáért, és kezdeményezi a legtöbb izommozgást.

Emiatt érezzük magunkat magabiztosabbnak, ugyanakkor rossz döntéseket hozhatunk; mozgáskoordinációnk romlik, a fájdalomküszöb magasabb lesz. Az alkohol miatt a veszélyt sem igazán vesszük észre. Az ital befolyásolja az önvédelmi mechanizmust.

Ha folytatjuk az ivást, a máj már kevésbé tudja feldolgozni az alkoholt. Pontosabban nem elég gyorsan. Vagyis az alkohol koncentráció a szervezetben megnő, tájékozódási zavart, hányingert okozva, valamint a koordináció hiányát. Gyakori, hogy az ebben az időszakban történt eseményeket nem tudjuk könnyen felidézni.

Ennek oka az alkohol hatása a hippocampusra és a septum nevű agyterületre. Ezek felelősek az érzelmi reakciókért és az emlékek tárolásáért is. Mindez megmagyarázza, miért kezdenek el egyesek sírni vagy agresszívvá válni az ivás közben.

- Este 11 óra: ilyenkor hajlamosak az emberek a borról vagy sörről valami erősebbre váltani, hogy "fenntartsák állapotukat", pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek.

Ha már tömény, akkor inkább legyen vodka, ami kisebb kárt okoz. Sokkal rosszabb hatást érünk el, ha whiskey-t iszunk, pálinkát vagy ehhez hasonló "sötét" italokat. Ezzel hagyjuk, hogy az alkohol 24 óráig még a szervezetünkben időzzön.

- Este 12 óra: az ember kezdi úgy érezni, hogy le kell feküdnie. Egyesek szervezete gyorsabban dolgozza fel az alkoholt, másoké azonban lassabban, és még tovább is isznak. Hogy jobban toleráljuk az alkoholt, az nem jelenti azt, hogy nem viszünk véghez ugyanolyan rombolást a szervezetünkben.

A nők szervezete több zsírból és kevesebb vízből áll, vagyis a férfiak gyorsabban képesek az alkoholt feldolgozni, akkor is, ha súlyuk egyforma.

- Éjjel 2 óra: a zsíros ételek megkívánásának ideje. A hasnyálmirigy inzulint pumpál a szervezetbe, hogy lebontsuk az alkoholt a vérben, a késleltetett reakció pedig a vércukorszint esése. A legtöbb ember ilyenkor a magas kalóriatartalmú, zsíros ételeket kívánja.

- Reggel 4 óra: még ha éjfélkor abba is hagytuk az ivást, az alvást zavarni fogja az alkohol. Mindegy, hány órakor feküdtünk le aludni, a szesz miatt kimerültnek érezzük majd magunkat. Gyorsan mély álomba merülhetünk, de nem fogjuk elérni azt a REM-fázist, ami a valóban pihentető alvást jelentené számunkra.

Ugye ismerős, hogy korán felébredünk, vécére kell mennünk és nagyon szomjasak vagyunk? Az alkohol vizelethajtó, és a folyadékot pótolnunk kell.

- Reggel 7 óra: a szomjúság okozza a fejfájásunkat. Az alkohol szintje még mindig magas lehet a vérben. A máj acetaldehiddé alakítja át a szeszes italt, majd az acetát megpróbálja megtisztítani a szervezetet a méregtől.

- Reggel 9 óra: mivel rosszul aludtunk, vércukorszintünk változatlanul alacsony, zsíros ételre vágyunk. Csakhogy minden ilyen étel súlyosbítani fogjak a gyomorbántalmakat, a gyomorsav túlzott termelődése miatt. Lassan felszabaduló, alacsony glikémiás indexű ételekre van szükség - így például teljes kiőrlésű kenyérre vagy kására, alacsony zsírtartalmú joghurttal...

- Délelőtt 11 óra: ilyenkor érezzük magunkat a legrosszabbul a nap folyamán. Az oka: szerveink folyamatosan dolgozzák fel az alkoholt az este óta, a "könyörtelen támadás" miatt azonban ilyenkor érkezik a véralkoholszint a nullára, és a legrosszabb másnaposság-tüneteket érzékeljük.

Fizikai elvonási tüneteket is ilyenkor tapasztalhatunk. Ingerlékenyek, szorongóak, depresszívek lehetünk, emelkedhet a test hőmérséklete, heves a szívdobogás és nő a vérnyomás.

A felépülés folyamata délután 1 órakor indul el. Ha végigolvastuk, belegondolhatunk, mindez megéri-e....

Forrás: eletmod.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr773498467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása