A női alkoholistáknál háromszor gyorsabban károsodik az agy hangulatot, impulzusokat és alvást kontrolláló területének működése, mint a férfiaknál - állapították meg svéd kutatók.

 

Négy évnyi nagyivást követően ötven százalékkal csökkent a nők agyának szerotonin funkciója, míg ugyanilyen mértékű károsodást a férfiaknál csak tizenkét évi alkoholizálás után tapasztaltak a Göteborgi Egyetem kutatói.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_6BI_nYCRAOjIUoivzN1IqKL6ZpCDTsHuWqQvanhh-elkwPIArwA szerotonin egy agyi ingerületátvivő anyag, többek között közt fontos szerepet játszik a hangulat és impulzus kontrolljában, valamint az alvás és ébrenlét közti egyensúlyban.

A kutatásba 42 bevallottan alkoholfüggő embert és 28 kontrollszemélyt vont be Kristina Berglund és csoportja; a részt vevő alanyok harmada volt nő. "Azt láttuk, hogy az alkoholfüggő egyéneknél jelentősen alacsonyabbak voltak a szerotoninfunkciók" - foglalta össze az eredményeket Berglund.

A vizsgált emberek közül a nők bevallásuk szerint négy éven át heti 12 üveg bornak megfelelő mennyiségű alkoholt vettek magukhoz, a férfiak ugyanennyi alkoholt ittak hetente, de 12 éven keresztül.

Forrás: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr463384070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása