Debrecen-  Elmosódik a határ, hogy mi számít drognak, mi nem. Az, hogy valami legális, nem jelenti, hogy nem tartozik a drog kategóriába. Vegyük csak például – mondta a Naplónak Varga Éva a drogambulancia klinikai és addiktológiai szakpszichológusa – a szex-shopokban kapható, tudatmódosító hatású, belélegezhető folyadékokat.
 
Növényvédőszer az új drog őrület

A legújabban használt “drog” növényvédő szer, amit a fiatalok intravénásan fecskendeznek be maguknak, ezek a vegyszerek már a bőrre cseppenve is veszélyesek. Legfőbb tünetei a szorongás, a skizofrénia, a realitásérzék elvesztése, az egyén ön- és közveszélyessé válása. Használói között akadtak, akik úgy jöttek be, hogy bebújtak az asztal alá, mondván rejtsük el őket. Sokan nem látják be, hogy ez az anyag méreg, előfordult, hogy valakinek elkezdett fekélyesedni tőle a teste. Sajnos a szakma csak kullog a drog használó után. Mindig újabb szereket találnak ki, és bonyolult procedúra akár egyet is tiltólistára tenni – részletezte Varga Éva.

A drog a kisebb gond

A kiinduló probléma mindig egyénre szabott, nincs sablon, ami alapján meg lehet mondani, hogy miért lesz egy átlagos fiatalból droghasználó. Megfigyeltük azonban, hogy a betegek nagyrésze olyan környezetből jön, ahol kevés figyelmet kap. Több problémát a szülő is generálhat, sokszor a gyereken vezetik le a boldogtalanságukat. Struccpolitikát folytatnak, kerülik a probléma kimondását, megoldását. Pedig talán ők maguk is használnak kábítószert, kell este az a feles, hogy „megnyugodjanak”, néhány szem nyugtató vagy a cigi az, ami nélkül „élni sem tudnak”  – sorolhatnánk a példákat. – Komoly és mély problémák lehetnek egy családon belül, de mindig van szabad kollégánk, akihez krízis esetén fordulhatnak. A legnehezebb eljönni az első kezelésre, sokan csak a testi tünetek jelentkezésekor fordulnak hozzánk – ajánlotta a szakember.

Facebook-függés

Ritka, hogy valaki csak egy szert használjon. Általában kombinálják, mivel a kokain divatos, de drága, így főleg ecstasyval keverik. Attól függ, ki milyen drogot választ, milyen életérzést szeretne. Aki túl sokat stresszel, marihuánához nyúl, ami rendszeres használattal érdektelenséget vált ki. Sokan nem tudják, de ellustítja a lelket, gátolja a társas kapcsolatok kiteljesedését.
A drog pótolja a valakihez tartozás élményét. Ugyanilyen hatással van a fiatalokra a Facebook vagy az internetes játékok – folytatta Varga Éva. Sok fiatal 6-7 órát tölt el a számítógép előtt. Könnyen járható út, mivel a valós kapcsolatokban benne van a kudarc lehetősége – itt nincs. A virtuális világ pótolja az igazi kötelékeket. Az ambulancián megforduló fiúk 85 százalékának nincs párkapcsolata, nem is volt a közelmúltban. Kudarctűrő képességük alacsony.

A betegség mindent felülír

Nagy számban jönnek szerencsejátékfüggők is, családi házak kitelnének azokból az összegekből, amiket elköltenek a kaszinókban, bedobálnak a gépbe, holott gyakran munkanélküliek. A betegekben él a vágy, hogy ők legyenek az az egy, aki mindent visz. Így úsznak el otthonok, bomlanak fel családi kötelékek, szétfoszlanak a gyerek továbbtanulási esélyei. A mi célunk, hogy a páciensek felismerjék, valóban betegek és elinduljanak a gyógyulás útján. Nekünk azonban már az is elég, ha sikeresen elültetünk három gondolatot a fejükben – fogalmazott Varga Éva.

 

Forrás: haon.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr503311838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása