Az alkohol több ponton is rontja az immunrendszer működését - olvasható a BMC Immunology hasábjain. Az alkoholizmus a betegségeket illetően súlyosbító tényezőként hat, és megnöveli a traumás sérüléseket követő felépülést. Főként a májban rontja a vírusokkal szembeni immunválaszt, például a hepatitisz C, valamint a HIV esetén.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJm_t9oJQIVzCmmVF69XRuqZSSRN7QOqjAycss8T0-d8dcYA_sA Massachusettsi Egyetem munkatársai leírták az alkohol negatív befolyásának biológiai hátterét: gátolja a monocitának nevezett sejtelemek működését, emiatt csökken a vírusos immunválaszban alapvető interferon 1 nevű molekula (IFN) hatása.

Szabó Gyöngyi professzor és munkatársai egészséges alanyok véréből nyertek monocitákat. Megállapították, hogy mind a Toll-like receptor 8 (TLR8), mind a TLR4 aktiválása növeli az IFN szintjét, azonban a választ nagymértékben gátolni lehetett, amennyiben a mintavételt megelőzően a résztvevő egy héten keresztül napi 4-5 pohár italt elfogyasztott. Ez a csökkenés ezután a fertőzésekkel szembeni védekezés hatásfokának romlását vonja maga után - például a hepatitisz C vírussal szemben.

Forrás: hazipatika.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr293304301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása