Nem a szülők okozzák a gyermekek étkezési rendellenességeit, ám az otthoni környezet sok gyereket egészségtelen viselkedési formák és szokások felvételére késztethet. Ha zavar keletkezik az ételek és a testkép felfogásában, annak anorexia és bulimia lehet a vége.

 

http://www.informed.hu/_Images/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/eating_disorders/000042930_reten-setal.jpg.jpgHelytelen célok kiűzése

Nem jó, ha a gyerek jövőjével kapcsolatos reményeink és álmaink túlságosan is a szépségre vagy a külcsínre összpontosulnak. Különösen a lányoknál kell vigyázni a „csinosabb leszel, ha lefogysz, jobban foglak szeretni, ha nem eszel annyit” mondatokra. Épp elég baj, hogy a gyerekek a lapokban megjelenő nádszálvékony modelleket tekintik példaképnek. Ne csúfoljuk, ugrassuk, kritizáljuk az alakja miatt.

Ha nem beszélünk róla

Mind a szülők, m ind a gyerekek ki vannak téve a testméretekkel és a külső megjelenéssel kapcsolatos mindenféle elképzeléseknek és viselkedésformáknak, amelyek közül sok igen káros. Nem segít azonban, ha ezekről nem veszünk tudomást. A szülőknek meg kell mondaniuk a gyereknek, hogy nem létezik „tökéletes” alak, továbbá elfogadhatatlan a kövérek és testi hibások kirekesztése, gúnyolása.

Ha szégyelljük

Sok szülő, különösen, ha a túlsúlyos, nem szívesen jár úszni vagy vesz részt olyan szabadidős tevékenységben, ami felhívja a figyelmet nem tökéletes alakjára. Mások a ruházkodással igyekszenek eltakarni hiányosságaikat, tehát nem a kényelmi szempontok uralkodnak, hanem az, hogy álcázzák az alakjukat. Ez azt az üzenetet közvetíti a gyereknek, hogy az ideálisnál egy kicsit is előnytelenebb alak szégyellnivaló. Ne törődjünk azzal, mit gondolnak mások a külsőnkről.

A rossz példa

A gyerekek nagyon is odafigyelnek arra, amit a szüleik tesznek. Ha rosszak az étkezési szokásaink és nem mozgunk eleget, a gyerekben az rögzül, hogy ez a helyes életmód. Ha egyes ételeket jóknak, másokat meg rosszaknak nevezünk, azzal is ártunk a gyerek szemléletének. Mértékkel mindent lehet fogyasztani.

http://www.informed.hu/_Images/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/eating_disorders/000042931_foci.jpg.jpg

Testedzés – de helytelen okból

A edzésnek a mozgás és a mozgás kiváltotta erő és fittség öröméről kellene szólnia. Ha anya napi öt órát edz a futópadon, annak az lehet az üzenete, hogy az edzés a kalóriák leadásáról, vagy a tökéletes alak megformálásáról szól.

Ha nem veszünk tudomást a média hatásairól

A média ideális testekkel bombáz minket, megmondják, ki néz ki mesésen és ki nyomorultul. A szülőknek segíteniük kell a gyereknek eligazodni a TV, az újságok, a zeneszámok és az internet nemegyszer igen káros üzenetei közt.

Ha fogyókúrára fogjuk a gyereket

Még ha túlsúlyosnak találjuk is a gyereket, jobb, ha orvossal beszéljük meg, milyen mértékben korlátozzuk a kalóriabevitelét. Ettől függetlenül is ösztönözzük a minél több mozgásra és tanítsuk meg élvezni a mozgás örömeit.

Ha nem tulajdonítunk kellő fontosságot az önbecsülés kérdésének

Az egészséges önbecsülés talán a legfontosabb tényezője annak, hogy megóvjuk a gyereket a táplálkozási rendellenességektől. Ne feledjük felhívni a figyelmét az intellektuális, sportbeli és társadalmi eredményeire. Adjuk meg az egyenlő esélyt a fiúknak és a lányoknak egyaránt. Ha például a fiút felmentjük a háztartás körüli segítés alól, a lányok azt hihetik, hogy ők kevésbé fontosak.

CBS

Forrás: informed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr213298973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása