Kezdetben a tájékozatlanság, késõbb a félelem nagyobb. Kire van még szükség az orvos mellett a szenvedélybetegségek gyógyításakor?

 

A szenvedélybetegségek fõ okozója legtöbb esetben az életstílus, ezért elkerülni és gyógyítani is elsõsorban megfelelõ életvitellel kellene. Minden szakember egyetértett azzal a konferencián, hogy a betegség leküzdésére nem elég csak az orvosi beavatkozás, családi összefogásra és közösségi támogatásra is óriási szükség van. Amikor drogfogyasztásról beszélünk – mondják az orvosok – sokan elsõként a kábítószerre gondolunk. Ezen túlmenõen azonban a szenvedélybetegségek nagy része, az alkohol-, gyógyszerfogyasztás vagy különféle viselkedés függõségek szintén ehhez a kérdéshez tartoznak.

A szenvedélybetegségek megelőzése és kezelése

Az a hely, ahol most vagyunk, az Emberbarát Alapítvány Drogrehabilitációs Intézete, az ország és Budapest legnagyobb gondozóközpontja. Jelenleg több mint 50 alkohol- és drogbeteget kezelnek itt. Az alapítvány tapasztalata az, hogy a megelõzést nem lehet elég korán elkezdeni. A célcsoport, az általános- és középiskolások körében végzett felmérések szerint a diákok több mint 80 százaléka tudja, hol szerezhet be drogokat, baráti körben 18 százalék ki is próbált már valamilyen kábítószert. Úgy tűnik, egyre nagyobb az esélye a szenvedélybetegségek kialakulásának.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTCS4WDXuBuM038JkuXIS113dK9ekN9uA_9YE2DwGTGuACuXi0nxwA szakemberek elmondták: a már évek óta drogot használó, többszöri kezelésen is átesett fiatalok jelentõs része nem ismeri a kábítószer hatásmechanizmusát, legtöbben a jogi következményekrõl sem tájékozottak. Az intézetben megforduló 25-30 éves súlyosan függõ emberek közül sokan azt mondják, hogy amikor elkezdték, semmit sem tudtak a problémáról. Az alapítvány a terápia befejezése után is tartja a kapcsolatot a betegekkel. A visszajelzések szerint az intézetbõl kikerülõ szenvedélybetegségek áldozatainak több mint a fele a kezelés után rendezett életet él és visszatalál a családjához.

Forrás: mayra.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr643294726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása