http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUFOeK-J0al6vZUpzfnGYhUJB57jIL5ERQk4JctOUqmRGgbbs-wQJúlius 28-án volt a hepatitis világnapja. Ezen felbuzdulva, úgy gondoltuk fontos szót ejteni erről a komoly betegségről, a fajtáiról, a terjedéséről és a kezeléséről is.

 

A hepatitis szó görög eredetű, jelentése májgyulladás, és általában különböző vírusfertőzések következtében alakul ki. Több változata létezik, a jelenleg ismerteket A-tól G-ig jelzik. A hepatitis vírus két formában terjed, tápcsatornán keresztül, valamint vérrel és testnedvekkel.

 

Tápcsatornán keresztül terjedő fertőzés

 

Hepatitis A és E

A két betegség igen hasonló, mindkettő a gyomor-bélrendszer útján jön létre, és a fertőzött széklettel terjed. A továbbfertőzés forrása maga a beteg és a tünetmentes fertőzött személy, illetve a Hepatitis E esetében fertőzött víz vagy hús is okozhatja a betegséget. A betegségek a fejlett országokban ritkábbak, mivel a megfelelő higiénés szabályok betartása mellett e vírusok terjedése kordába szorítható. A statisztikák szerint, hazánkban, az utóbbi időben évente kevesebb, mint 1000 Hepatitis A-s esetet regisztráltak, míg 25 éve tízszer ennyi betegségről számoltak be. A fertőzések zöme tünetmentesen zajlik (kb. 90 százaléka), a lappangási idő négy hét.

hepatitis tünetei

Ezután következnek az első tünetek, mint például a fáradtság, a levertség, a rossz közérzet, hányinger, hányás, láz, de hasmenés, vagy székrekedés is előfordulhat. A következő „szintre” lépve, a korábbi tünetek megszűnnek, és sárgaság jelentkezik. A bőr és a szemek fehérje is sárgává válik, a fertőzésképesség pedig a sárgaság megjelenése után pár nappal megszűnik. A betegségek lefolyása heveny, és a gyógyulás teljes, ritka a súlyos szövődmény, vagy a halál. Mindkét betegség magától gyógyul, csupán az ágynyugalmat kell biztosítani és a tüneteket enyhíteni. A hepatitis A ellen már van védőoltás, míg az E elleni hatóanyag még fejlesztés alatt áll, bár ez utóbbi betegség jóval ritkábban fordul elő, mint az A típusú hepatitis.

 

Vérrel és testnedvekkel terjedő fertőzés

 

Hepatitis B és C

A hepatitis B az egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedés a világon. A népesség, mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során már átesett B típusú fertőzésen, és a világon körülbelül 300 millió hepatitis B fertőzöttet tartanak nyilván.

A hepatitis B (a C vírus mellett) a krónikus májbetegségek – májrák, májzsugor – legfőbb okozója. Statisztikák szerint évente 6 millió ember hal meg világszerte a B típusú vírus okozta szövődményben. A betegség lassan kezdődik, korai tünetek a fáradtság, ízületi fájdalmak, étvágytalanság, majd a sárgaság. A B fertőzés vérrel, szövetnedvekkel és váladékokkal terjed.

Tipikus terjedési módok: szexuális érintkezés útján, intravénás kábítószer-élvezők esetében a közös tű és fecskendő használat, nem kellően tisztán tartott és közös használatú akupunktúrás és tetováló eszközök, borotva, stb., fertőzött anyáról az újszülöttre.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQdG3wBD9-Uyypb35YmUtE3f_HNuUQBsppsbSa5LZgeziiw35FJ1AA fertőzöttek kétharmadánál tünetmentesen zajlik le a betegség, vagy csak enyhe tüneteket tapasztalnak. A fertőzöttek egyharmadánál azonban jelentkeznek a fent említett tünetek, ekkor beszélünk heveny májgyulladásról, mely általában 3-6 hét alatt szövődmény-mentesen gyógyul. Azonban minél fiatalabban fertőződik meg valaki, annál nagyobb az esélye a krónikus májgyulladásnak. Ez azt jelenti, hogy a hepatitis B tünetei több mint 6 hónapon át fennállnak. A betegség e formája ritkán gyógyul magától, s a hosszú betegség lefolyás során májzsugor jöhet létre, valamint a májzsugort követően a májrák kialakulásának kockázata is megnő. A betegség kivédhető a lehetséges terjedési módok megakadályozásával, illetve a védőoltással, melyet 1999 óta minden 8. osztályos általános iskolás tanuló megkap, illetve a fertőzés veszélyének kitett egyének is ingyen részesülnek a védőoltásban. Rajtuk kívül is bárki beszerezheti a receptköteles oltást a patikákban és megéri, ugyanis a hepatitis B vírus 100-szor fertőzőbb, mint például a HIV (az AIDS okozója) és Magyarországon 10-szer gyakrabban fordul elő, pedig védőoltással megelőzhető lenne.

A hepatitis B és C sokban hasonlít egymásra, a tüneteik is majdnem egyformák, azonban néhány alapvető különbség mégis akad. A hepatitis C esetében sárgaság csak ritkán jelentkezik, és nem jellemző rá a szexuális úton történő terjedés sem (bár előfordul), de egyébként ugyanúgy terjed, mint a B típusú. Sajnos a C típusú vírus ellen még nem létezik védőoltás, azonban odafigyeléssel, a fertőzés megakadályozásával kivédhető.

Forrás: mayra.hu - Tóth Niki

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr183294796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása