A világon mintegy 350 millió depressziós, 300 millió alkoholbeteg él, s évente egymilliónyian vetnek önkezükkel véget életüknek. A pszichés betegségekről a lelki egészség világnapja (október 10.) előtt kérdeztük dr. Gőgh Edit neurológus, pszichiáter főorvost. 

 

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSxWaPXP8FAM-krAzXzrjRwgrCGZjqc4D__yPSrf68oL7QjL1EQ– Miből erednek az említett elborzasztó számok?
– Az egyik ok, hogy lelki teherbíró képességünk egyre gyakrabban megroppan. Ebben szerepet játszik a létbizonytalanság, a hajszás élettempó, a mindennapi stressz, a hosszabb távú célok ellehetetlenülése. Mindez veszélyezteti önértékelésünket, aminek megingása lavinát indít el a lelkekben. Ehhez jön a kissé félresiklott emancipáció: szaporodnak a férfias nők és a nőies férfiak. A másik fontos ok az elidegenedés, az elmagányosodás. Márpedig a társtalanok hamarább betegszenek meg, mint a szeretetteljes kapcsolatban élők.

– Ha a lelki bajokról esik szó, nem kevesen a fejüket kocogtatják, azaz a „dilinyósságra” utalnak, mások pedig lemondóan legyintenek és a „hisztériát” emlegetik.
– Az emberi szervezet összhangra törekszik, ami a test-lélek-szellem harmóniájában egységes és egész(séges). Amennyiben az egyensúly megbomlik, felborul az egység és az egészség. S ha ez az állapot tartósan fennáll, a szervezet – a teljesség igénye miatt – kitölti az űrt: evéssel, itallal, takarítási hóborttal, horgászási mániával vagy egyszerűen „csak” betegséggel. Stressz, harag, megaláztatás, mellőzés, csalódás, magány miatt előbb a lélek sérül, majd ezt követően előbb-utóbb a test is megbetegszik. A testi betegségek zöme pedig – így a rák és a szívinfarktus is – a lélekből indul el! Főként a tartós szorongások és félelmek, megrázkódtatások, megoldatlan külső-belső konfliktusok és elfojtások okoznak olyan betegséget, mint a migrén, gyomorfekély, asztma. E tünetek és betegségek üzenete olykor segélykiáltás. Vagyis a betegség olyan nyelvjárás, amit az orvosnak és betegnek együtt kell értelmeznie, megfejtenie, hátterét feltárnia.

– Segítenek a mai patikaszerek?
– Léteznek nagyon jó hangulatjavító gyógyszerek, melyek átmenetileg segédkezet nyújtanak. Ám olykor a pszichiáter – akihez nem szívesen mennek el a panaszosok – tehetetlennek érzi magát. Felírja a szorongásoldót, nyugtatót, ami igazából csak a felszínen segít, ez még csupán a mankó. Ha kapcsolati gondok, munkahelyi nehézségek támadtak, sem az orvos, sem a gyógyszer nem képes önmagában megoldani a problémát. Tény, hogy e patikaszerek nagy részéhez hozzá lehet szokni. Ezért amennyiben megoldható, igyekszem a betegeknek csak legutolsó sorban, a lehető legrövidebb ideig adni-ajánlani az orvosságokat. A pszichoterápiás beszélgetésekkel legalább ugyanolyan jó hatást érünk el, mint a kémiai szerekkel. Mert a lelki nyavalyákra a legjobb medicina is lelki eredetű: a bennünket támogató emberek szeretete!

– Aki végül is kikászálódik a lelki bajaiból, legtöbbször ugyanott és ugyanúgy folytatja az életét.
– A lélek nem felejt: aki abba a szeretetlen, konfliktusokkal teli családi-munkahelyi közegbe kerül vissza, ahol megbetegedett, ott újból felbukkannak a már ismert tünetek. A felírt gyógyszer mellett csapatmunkára van/volna szükség, amikor összefog a család, barát, munkatárs, orvos és beteg. Sajnos éppen ez hiányzik a leginkább. Tanulságképpen hadd idézzem ide dr. Robert Vilain, a Bristoli Egyetem filozófiai tanszéke professzora mondását: „A lélek iszik, s a szervezet fizeti a számlát”.

Fogódzó
Szinte minden lelki vihart átvészelhetünk, ha mellettünk áll egy elfogadó, segítő ember. Legalább meghallgat, szót vált velünk, kis fogódzót nyújt megingott érzelmi állapotunkban. Sokszor tűnik úgy, hogy nem kapunk elegendő szeretetet. Lehet, hogy nem is adunk?

Forrás: szabadfold.hu - Budai Horváth József 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr893289455

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki beteg? Ki egészséges? 2011.10.10. 09:57:48

Kétségtelen, hogy a pszichológia inkább betegségközpontú (még ha vannak is ma már törekvések az ellenkezőjére). Érthető módon nagyobb figyelmet szentelünk a zavarok meghatározásának, megértésének, gyógyításának, hiszen addig van dolgunk, amíg baj van. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása