A nemzeti együttműködés kormánya töredékére csökkentette a kábítószer-prevencióra fordított költségvetési pénzösszeget

 

Beterjesztette a kormány a 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat, amely letölthető az Országgyűlés honlapjáról. A törvényjavaslatból kiderül, hogy a kormány a jövő évben mindössze 300 millió forintot szán a “kábítószer-megelőzéssel kapcsolatos feladatokra”. Téglásy Kristóf (KDNP), a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (NEFMI) főosztályvezetője korábban az [origo]-nak adott interjújában az előző kormány által folytatott drogpolitika egyik fő hibájául rótta fel, hogy nem fordított elég figyelmet és pénzt a prevencióra az ártalomcsökkentéssel szemben, többek között ezzel indokolták a hatályos drogstratégia elutasítását és az új drogstratégia kialakítását. “A prevencióra tesszük a hangsúlyt. Ezt komplex kérdésnek fogjuk fel, lelki és mentális felkészítésnek, nevelési kérdésnek tekintjük,” jelentette ki. Most a gyakorlatban is láthatjuk az új nemzeti drogpolitika kibontakozását: a jövő évben kevesebb, mint harmadannyit költene a kormányzat drogprevencióra, mint amennyit az előző kormány költött 2009-ben! És akkor az inflációt még nem is számoltuk. Tavaly is nagyon szűkös volt a költségvetés: 512 millió forintot különített el a költségvetés erre a célra, ebből 370 milliót írtak ki pályázatokban - idén a 300 millióból valószínűleg jóval kevesebb mint 200 millió forint fog jutni. Kedves kiemelten közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek, lehet marakodni a koncon!

Természetesen lehet hivatkozni a gazdasági válságra, de a költségvetési törvény egyéb tételeit tekintve kimondhatjuk: aránytalanul súlyosan megvágták a szakterületet. Ezenkívül vajon miért kellett nagy csinnadrattával meghirdetni a prevenció forradalmát, ha valójában visszafejlesztjük a területet? Vajon mennyire lesznek reálisan megvalósíthatóak az új drogstratégia ambíciózus célkitűzései egy ilyen költségvetési környezetben?

Sárosi Péter

Forrás: drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr883277285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása