"Egy pohár bort ide, vagy eladom a gyerekeimet...!"

 

Habár korábban szívesen tréfálkoztak azzal egymás közt, "itt az ideje egy italnak", lefagyott az arcukról a mosoly, amikor rádöbbentek, hogy valóban az alkohol rabjaivá váltak. A borozgató anyukák a neten igyekeztek megszabadulni káros szenvedélyüktől.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1qf9e3F3SfqJpSaZgAXRmFCQd98Bhdr0B-8t-pP3lvWZlc0mMpA

"Este 10 óra van, már besötétedett. Vitatkozom a férjemmel valamin - min? már nem tudom -, rámnéz sértődötten és undorodva, majd feltartott fejjel távozik a hálószobába. Sírok, de nem tudom miért. Szomorú zenét kapcsolok, a kanapéra kuporodok és zokogok. Senki sem ért meg engem. Nem szeretnek. Szükségem van egy italra! Beosonok a fürdőbe, és a törölközők alá rejtett üveget keresem. Üres. Kitör rajtam a pánik. Nem bírom ezt így végigcsinálni! Majd eszembe jut egy másik üveg, amit a kabáttartó mögé rejtettem..."

A történetet egy 42 éves édesanya, Ellie Schoenberger írta fel az internetre, visszaidézve, hogyan sodródott bele az alkoholizmusba. Ő már saját blogján keresztül igyekszik segíteni azoknak, akik szeretnének kigyógyulni.

Adott volt egy intelligens, diplomás nő, házas, két gyönyörű gyermekkel, jól fizető állással, amit otthonról is tudott végezni. Majd mindezt kockára tette egy újabb és újabb üveg borért.

Megszokott dolog az anyáknál, hogy azon tréfálkoznak a neten, hogyan töltik idejüket, amíg a gyermekekkel otthon vannak. Egymással kommunikálnak, hogy "józanok" maradjanak, ne csak gyermek társaságuk legyen egész nap.

A Facebook "Te jó Isten, szükségem van egy pohár borra, vagy eladom a gyerekeimet" elnevezésű oldalán 112 500 látogató fordul meg. Van, aki valóban vicces dolgokkal szórakoztatja a társaságot.

Ám nem nevet mindenki. A közelmúltban készült statisztikák szerint egyre több és több édesanya issza úgy a bort, mintha almalevet kortyolna. Nagyjából 5,3 millió nő az Egyesült Államokban meglehetősen rizikós ivási szokásokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a gyermekek egy jelentős részének alkoholista az anyja.

A fent leírt történet főhőse, Ellie Massachusettes külvárosában élt, és egyike volt az első női bloggereknek, aki elárulta, hogy ő nem csupán viccből írja, hogy iszik. 2008 óta őszintén vallott a neten függőségéről, melynek hatására egyre több és több nő csatlakozott, reagált a bejegyzéseire, beismerve, hogy ugyanilyen problémákkal küzd! Ellie valóságos láncreakciót indított el.

Az édesanyák egymást igyekeztek kihúzni az alkoholizmusból, a neten keresztül... Volt olyan anya is, aki napi 8-10 pohárral éldegélt, és az üvegeket már alig tudta elrejteni a család elől. Ha nem kapta meg a napi adagját, elvonási tüneteket mutatott....

Maga Ellie igen korán kezdett inni - a főiskolán heti háromszor alkoholizált, de nem tette le a poharat a diploma után. Szórakozni akart és eljárt mindenhová, ahol persze ivott is. Húszas évei végén kezdett el aggódni a szokása miatt.

Egy alkoholizmusról szóló kötet elolvasása után hasonlóságokat talált a szerző és saját maga között, ez megrémítette. Amikor azonban terhes lett, elhagyta az italt. Boldog volt és elégedett, megerősödött az önbizalma. Egy ideig úgy tűnt, minden rendben.

Csakhogy a gyermekek születése után, amikor otthon maradt, feladva állását, mert nem érezte magát érzelmileg felkészültnek ahhoz, hogy folytassa, a kétségek elkezdték gyötörni. Tudniillik, hogy milyen anya is ő. Mióta az otthonmaradás mellett döntött, lassan, de biztosan sodródni kezdett a depresszió felé. Egy délután aztán felnyitott egy üveg bort. A szokás megint a rabjává vált...

Ellie hosszú idő után tárta fel férje előtt az igazságot, és fordult segítségért egy rehabilitációs intézethez, amikor már semmilyen módon nem tudta összeszedni magát és képtelen volt elrejteni, hogy alkoholista.

Egyik blogíró társa, Heather korábban Ellie blogját olvasva döbbent rá, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább. Szintén a gyermeke születése után esett depresszióba, 30 évesen - és azt gondolta, az alkohol majd segít neki helyrejönni.

A gyerekek az idők során hárman lettek, a legidősebb 6-, a középső 4 éves volt, a legkisebb pedig csak 4 hónapos, amikor Heather komoly alkoholistává vált. A bor volt az, amivel ő "magáról gondoskodott", a saját élvezetét ez jelentette...

Heather egyetértett Ellie-vel abban, mennyire elfoglalt lehet egy édesanya, közben pedig mennyire unalmas az élete. Ő ugyanezt érezte. Az ital segített leküzdeni az aggodalmat, a kétségeket, a bizonytalanságot, az önbizalom-hiányt, az unalmat - mindazt, amit ő is érzett.

Ha Ellie blogja nem ébreszti rá, mit művel, talán sosem szokik le az alkoholról. Sok nő volt így ezzel - tudták, hogy nincsenek egyedül, és segítették egymást a leszokásban. Történetük mindenesetre elgondolkodtató...

Forrás: eletmod.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr13244866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása