Egyre több nőnek és kiskorúnak mehet tönkre az élete az alkohol miatt. Komáromi Éva klinikai addiktológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Kék Pont Alapítvány munkatársa beszél az ijesztő jelenségről.

 

Nagy a baj?

Eléggé. Bár konkrét adatok nem állnak rendelkezésünkre, a Kék Pont Alapítványhoz befutó esetekből egyértelműen leszűrhető, hogy a fiatalkorúak egyre nagyobb részét érinti a problémás alkoholhasználat – akár mert a családjukban látnak ilyen mintát, akár mert barátaik, esetleg ők maguk küzdenek ezzel a szenvedélybetegséggel.
 

Mi lehet ennek az oka?

Dr. Komáromi Éva addiktológus szakember állította össze azt a kérdőívet, melynek segítségével a válaszadók megtudhatják, vajon mennyire mutatnak jó példát gyermekeiknek az alkoholfogyasztás tekintetében.

Egyrészt az alkoholhoz nagyon egyszerű hozzáférni, hiszen az egyike a kevés legálisan megszerezhető drognak. Másrészt viszont az is jól megfigyelhető, hogy az utóbbi időkben – akár évtizedes távlatokban mérve – a társadalom jóval megengedőbb lett az alkoholfogyasztással szemben. Míg korábban például egyáltalán nem volt jellemző az, hogy a női viselkedésformáknak elfogadott eleme az alkoholfogyasztás, addig napjainkra ez teljesen átalakult, és most már senki sem lepődik meg, ha egy nő úgy kel versenyre férfi társaival, hogy megpróbálja őket az „asztal alá inni”. Ez azon is jól lemérhető, hogy arányaiban egyre több nő küzd alkoholproblémákkal.

 

Úgy érti, hogy több nő iszik, mint korábban?

Dr. Komáromi Éva
Komáromi Éva
kilinikai addiktológiai
szakpszichológus,
pszichoterapeuta

Legalábbis a férfiakhoz képest. Egy-két évtizede még főleg a férfiak sajátos viselkedészavara volt az alkoholfüggőség, mára azonban kiegyenlítődtek a különbségek, ami sajnos a fiatalabb generációra fokozottan igaz. Régebben még inkább csak a „háziasszony-ivás” típusú függőség volt jellemző a nőkre: az otthoni környezetbe ragadt nők változatosságot, kikapcsolódást keresve menekültek az alkoholhoz. Mára sajnos megismerkedhettünk a női „menedzser-ivással” is, amikor az egész napos hajtást és stresszt vezeti le a dolgozó nő a munka végeztével: előbb csak esténként nyúl az italhoz, később meg már napközben sem tud meglenni nélküle.

Nemrég a Nők Lapja Cafén is megjelent egy teszt, amivel lemérhették az emberek, hogy mennyire mutatnak jó példát a gyerekeiknek alkoholfogyasztás tekintetében. A kitöltők többsége felelősségteljes, az alkoholfogyasztás veszélyeihez józanul és megfontoltan viszonyuló szülőnek bizonyult. Hazudtak volna ezek az emberek?

Nem hiszem. Szerintem egy ilyen tesztet inkább azok válaszolnak meg, akik eleve felelősségteljesen állnak ehhez a kérdéshez. Másrészt sok szülő hiába ítéli el az alkoholfogyasztást a szavak szintjén, a tetteivel mégis rossz példát mutat.

Fontos, hogy ne mutassunk rossz példát
Fontos, hogy ne mutassunk rossz példát

Bort iszik és vizet prédikál – ez esetben szó szerint.

Mondhatjuk így is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a szülők személyes példamutatásának milyen hatalmas szerepe van a gyerekek alkoholfüggőségének kialakulásában. Ha az apa és anya rossz példával jár elöl, nem reális a gyereken számon kérni a helyes viselkedést. Különösen igaz ez azokban az esetekben, amikor a szűkebb kortársi közösség (barátok, osztálytársak) szintén az alkoholfogyasztás felé taszítják a gyereket. Nézzen csak körül szombat este a szórakozóhelyek környékén: tizenévesek tömegeit fogja látni pezsgősüvegekkel, röviditalokkal a kezükben.


Ön mit javasol a szülőknek: mit tegyenek, ha észreveszik, hogy berúgott a gyerek?

Attól függ, hány éves, amikor ez történik vele, hét vagy tizenhét. Az a véleményem, hogy 18 éves kor előtt nem tolerálható a rendszeres alkoholfogyasztás, úgyhogy én azt javaslom, hogy az első alkalommal, ha észreveszi a szülő, hogy a gyereke ivott,semmiképpen ne hagyja figyelmen kívül és ne bagatellizálja. Ehelyett rendszeresen beszélgessenek a jelenség okairól, hátteréről és a gyerek alkoholfogyasztáshoz fűződő érzéseiről. Persze ez nem könnyű dolog, mert önreflexiót igényel tőlünk, felnőttektől is. Ugyanis ha viselkedésünkkel nem teremtettük meg korábban a szavahihetőségünket, akkor később már elég nehéz egy olyan dolog ellen érvelni, ami nemcsak széles körben elfogadott, de ráadásul a kezdetekben kellemes, euforikus élményeket is nyújt. Mert az alkohol egyik fontos „horga”, amivel beleakaszkodik az áldozatába, az éppen ez.

Teszteld önmagad: vajon milyen példát mutatsz a gyermekeidnek. A kérdéssort Komáromi Éva kilinikai addiktológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta állította össze.

Addiktológus létére ön berúgott már valaha az életben, kipróbálta, milyen érzés?

Nem, még soha. De ez ritka, a többségnek szüksége lehet iránymutatásra. A Kék Pont Alapítvány Tudatos Szülői Tréninget indít, ahol nemcsak elméleti tudást kaphatnak a résztvevők, de hasznos viselkedési stratégiákat is tanulhatnak. Jó lenne, ha legyőzhetnénk az alkohol térnyerését. Kedves fórumozó olvasók, ha van véleményetek, szóljatok hozzá a témához itt! 

Forrás: nlcafe.hu - Szeberényi Adrián

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr973244334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása