Dr. Almássi Kitti klinikai szakpszichológus az alkoholizáló anyákról és az alkoholizmus tüneteiről beszélt a Csak Csajok műsorában.

 

Az alkoholizmusnak különböző fajtái vannak. Van, aki minden nap szükségét érzi annak, hogy igyon, és van, aki nem iszik rendszeresen, de italozáskor kontrollját veszti, nem tud mértéket tartani. Diplomások, jómódúak körében is gyakori betegség az alkoholizmus, a nők sem kivételek, sőt.

Számos kiváltó oka lehet: nagy felelősség, stresszes munka, anyagi bizonytalanság. Az így keletkező feszültséget próbálják tévesen alkohol segítségével oldani. „Csak így tudok ellazulni” / „Csak így alszom jól”.

Intő jel: ha alkohol nélkül nem mennek bizonyos dolgok, alkoholizmusról beszélünk. Ilyen például, ha valaki az estét, a vacsorát csak borral együtt tudja elképzelni. A túl sok üresjárat sem használ: sokszor előfordul, hogy azért iszik valaki, hogy unaloműzésként bódult állapotba kerüljön.

Az alkoholista anya óriási teher a gyermeknek. Nagyon fontosak az anyai visszajelzések, érzelmi megnyilvánulások, melyek torzulnak a bódult állapot során. Ez rossz ösztönöket, félelmet ébreszt a gyermekben, bizonytalan lesz.

  

A női alkoholizmus rejtettebb dolog, mint a férfiak esetében. Az alkoholizmus jeleit (szájszag, kompenzáló viselkedés) viszonylag könnyű eltűntetni, sokáig titkolható. Dr. Almási Kitti elmondása szerint a női alkoholizmus leggyakrabban úgy fordul elő, hogy az anyák mindennapi feladataik közé iktatják az italozást, sokszor, kis adagokat isznak és ezzel szoktatják rá magukat az alkoholra. A napi rendszeres szeszesital kortyolgatás is alkoholizmusnak számít, csupán nem a hirtelen lerészegedés jellemzi, hanem a hosszan tartó mámoros állapot.

A testi tünetekkel gyakran orvoshoz mennek, mindenfajta más betegségre fogva bajukat. Egy szakember számára a tüneteket egyszerre vizsgálva rögtön kiderül: az illető alkoholista. Nehéz valakinek önmagáról belátni, hogy függő. Objektívnek képzeli magát, miközben a betegség határait lazán kezeli.

Forrás: napidoktor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr273145093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.08.11. 20:59:41

Milyen testi tüneteik vannak? Csak hogy ne fogjam másra...

Taxomükke (UK) 2011.08.11. 22:02:06

Aki beismeri, hogy gondjai vannak az alkohollal, és hajlandó segítséget kérni, annak van remény: www.anonimalkoholistak.hu.

hairybottler 2011.08.11. 22:52:59

Én alkohol nélkül nem tudok berúgni. Másnaposságra hajazó állapotba képes vagyok kerülni alkohol nélkül is, elég hozzá nagyon kevés alvás, még kevesebb mozgás és rengeteg cigi. Az egyiptomiak kevesebb vizet ittak, mint sört. Egy középkori zsoldos napi ellátmánya 3l sör volt meg fél kiló sózott hering. Szabadidejében úgy tippelem, nem könyvtárba járt, mert nem feltétlenül tudott olvasni. Talán nem járok messze a valóságtól, ha azt gondolom, a helyi kézművesek társaságában evett valami NEMheringet, és ájultra itta magát nagyjából minden szabad estéjén. Ha elfogyott a pénze, megvédte a kocsmárost saját magától. Nagyapám kávé helyett pálinkát tolt reggel. Ha jól tudom elalváshoz nem tolt pálinkát, csak ébredéshez. Ez ugye akkor mind alkoholista. Vajon kijelenthetjük-e, hogy az emberiség túlnyomó része alkesz volt mióta írott emlékeink vannak? De miért ne lett volna az annak előtte is? De miért ne lenne az holnaptól?

Természetesen én is alkoholista vagyok. Ha legális lenne a fű, akkor mostanában inkább azt tolnám, de valami ostoba idióták tiltják, és még nem ugrottak kútba, én meg lusta vagyok utánajárni, dílerekre várni, sokkal egyszerűbb megvenni az üveg vodkámat amikor olyanom van, pedig utálom a másnapokat, de igazán más módszert a tökéletes rebootra nem tudok. Rebootról beszélek, nem meditációról, altatásról, elodázásról, hanem kikapcsol, vár legalább harminc másodpercet, és csak utána kapcsol vissza. Építhetem újra az egész valóságomat a semmiből. Más hangsúlyt kapnak a dolgok. Van, ami csont nélkül megy a szemétbe, soha többé nem jut eszembe, nyilván nem is volt rá szükségem. Ilyen csak az eszetlen, több napos berúgástól van. Régi kultúrák erre azt mondták, az ember néhány pillanatra közelebb kerül az istenekhez. Alkoholista vagyok, persze. Nem is akarok nem alkoholista lenni. Biztosan van, aki absztinens akar lenni, és én sok sikert kívánok nekik. Szorítok értük. Én azonban igen jól elvagyok így is. Ha pedig csoda történne, az ostobák kútba ugranának, az emberiség rebootolna, és végre legalizálnák a füvet, úgy meg még sokkal jobban ellennék. De nem ugranak, nincs mit tenni, büntetlenül szennyezik tovább a hétköznapokat. Kár érte, de nekem talán már nem tart soká. A mostani hétvégém foglalt, de esetleg a rákövetkező pénteken letolom a vodkámat, aztán meglátjuk - bármi megtörténhet (anya azért talán csak nem leszek)..

BKV reszelő 2011.08.12. 05:23:33

@hairybottler: Igen, az vagy. Ez a hosszú magyarázkodás és az, hogy a helyességét igyekszed indokolni, mind ezt mutatja.

gyermek24 2011.08.14. 12:13:54

hali sziasztok nekem tanácsra volna szüksége az édes anyám másfél hete iszik tudja hogy ez nem jó de már odáig jutottunk hogy nem tud magától enni s én nekem meg már annyira kivannak az idegeim hogy amikor etetnem kéne elfog a hányinger tiszta rossz igy látni de a korházról hallani sem akar annyira el hagyta magát hogy az ágyából csak akkor jön ki ha wc re kll mennie valaki adhatna valami tanácsot mert egyedül vagyok sajnos jelenleg ezzel a problémával

Taxomükke (UK) 2011.08.14. 16:29:53

@gyermek24: Ha etetni kell, akkor hogyan iszik? Honnan vesz magának italt? Valaki ad neki? Nem kéne a közelben italnak lennie.
Segítséget, tanácsot itt kaphatsz: www.al-anon.hu. Ha anyukád is segítséget kér, neki: www.anonimalkoholistak.hu. Sok sikert!

gyermek24 2011.08.14. 16:48:06

NA EZ NEM EGYSZERŰ MERT SAJNA IGNEN ETETNI KELL DE MAGÁTÓL ISZIK ILLTVÉN ÉN VESZEM NEKI AZ ITALT MERT FÉLEK ATTÓL MI LESSZ HA NEM KAPJA, IRTAK NEKI GYÓGYSZREKET FEL DE NEM VESZIBE RÁADÁSUL UTOLJÁRA AZT MONDTA AZ ORVOS HOGY ILYEN ITTAS ÁLLAPOTBAN NEM AJÁLJA AZT HOGY B ADJAM NEKI SZÓVAL NAGYON TANÁCSTALAN VAGYOK NEM TUDOM MIT TEGYEK AMI BIZTONSÁGOS

gyermek24 2011.08.15. 12:37:52

@Tibi bácsi: NA EZ NEM EGYSZERŰ MERT SAJNA IGNEN ETETNI KELL DE MAGÁTÓL ISZIK ILLTVÉN ÉN VESZEM NEKI AZ ITALT MERT FÉLEK ATTÓL MI LESSZ HA NEM KAPJA, IRTAK NEKI GYÓGYSZREKET FEL DE NEM VESZIBE RÁADÁSUL UTOLJÁRA AZT MONDTA AZ ORVOS HOGY ILYEN ITTAS ÁLLAPOTBAN NEM AJÁLJA AZT HOGY B ADJAM NEKI SZÓVAL NAGYON TANÁCSTALAN VAGYOK NEM TUDOM MIT TEGYEK AMI BIZTONSÁGOS

Taxomükke (UK) 2011.09.13. 20:51:38

@gyermek24: Megkerested azt a két közösséget, akiket javasoltam?
süti beállítások módosítása