A hosszú munkanap háromszorosára emelheti az alkohollal való visszaélés és az alkoholfüggés kockázatát - állapították meg új-zélandi kutatók.

 

Az új-zélendi University of Otago egyetem kutatói egy nagyszabású kísérletben azt vizsgálták [1], van-e összefüggés az emberek munkával töltött ideje, és az alkoholfüggőségre való hajlamuk között. Ehhez több mint ezer tesztalany életének követésével végeztek vizsgálatot, ők mind 1977-ben születtek az új-zélandi Christchurch városában.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy szoros összefüggés van a heti munkaidő, és az alkoholproblémák között. A legsúlyosabb helyzetben a heti 50 óránál többet dolgozók vannak, náluk akár 3,3-szoros is lehet az alkoholfüggőség kockázata a nem dolgozókhoz képest. A heti 30-49 órát dolgozóknál a kockázat növekedése 1,2-1,5-szörös volt.

A jelenséget férfiaknál és nőknél egyaránt megfigyelték a kutatók, akik szerint az átlagnál többet dolgozók, nagy munkahelyi stressznek kitett alkalmazottak körében különösen oda kell figyelni az ilyen jellegű potenciális problémákra a munkáltatóknak.

Forrás: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr313144253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása