A pszichológiában több teória létezik arra, hogyan magyarázható az alkohol probléma kialakulása az egyén szintjén. A most következő bejegyzésben ezt próbálom meg tömören összefoglalni.

 

A genetikai elmélet szerint, a szerotonint szállító gén különböző DNS szekvencia variációi, és a betegek állapota között összefüggés mutatkozik. A betegség súlyosságát az alkohol napi elfogyasztott mennyiségében mérték le a tudósok. A szerotonin egy olyan ingerület átvivő anyag, mely fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, alvás, szexualitás, és az étvágy szabályozásában. Alacsony szintje közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, és egész testben szétterjedő fájdalom kialakulásában. Ha úgy tetszik, a szerotonin a szervezet természetes drogja, melytől jól érezzük magunkat.

Az alkohol fogyasztás növeli a szerotonin kiválasztást, valamint az agy azon régióinak aktivitását, amelyek az alkoholfogyasztás kordában tartásáért felelősek. A tartós alkohol fogyasztás ezzel szemben csökkenti a szerotonin kiválasztást,így szerotonin hiányhoz vezet. Bizonyos feltételezések szerint, az alkoholisták azért isznak, hogy csökkentsék az alacsony szerotonin szint okozta kellemetlen érzéseket. (lsd: fentebb)

A szerotonint szállító gén G-alléljával (variációjával) rendelkező emberek, jóval kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint a T-alléllal rendelkező betegek.

A feszültség-csökkentés elmélete szerint, az alkohol segít megküzdeni a negatív érzelmekkel. Oldja a gátlásokat, és inkább pozitív élményeket, érzéseket generál. Persze, mindezt csak egy bizonyos szintig teszi, hiszen hányás közben, az embernek ritkán támadnak pozitív gondolatai.

A társas tanulás elmélete azt mondja, hogy az egészségtelen alkohol használatra az hajlamosít, ha az embert szűkebb, és tágabb környezetében olyanok veszik körbe, akik maguk is problémás alkohol felhasználók. Ilyenkor a modell követő tanulás, az észlelt társas normák, megfigyeléses tanulás révén alakulhat ki alkoholizmus.

boozing

Végül a kognitív elmélet (kogníció: észlelést, érvelést, emlékezést felölelő gondolkodási folyamat) szerint az alkohol leginkább a szorongáscsökkentés, valamint az öntudatosság csökkentése révén fejti ki hatását. Ennél is nagyobb előnye talán felhasználói számára, hogy úgynevezett alkohol miópiát okoz, vagyis mint a normál rövid látás esetén, az egyén messzire, (a jövőbe, vagy akár csak a következő órákra) nem lát, csak a jelen pillanatnak él, ahol is már csak a fentebb ismertetett idegrendszeri hatások (nagyobb szerotonin szint) okán is, kiválóan érzi magát.

Forrás: talentumalapitvany.blog.hu - Bábolnai Péter - Pszichológus 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr543111780

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A jó lazítás 2011.08.05. 08:28:42

Reméljük, hogy ezen blog olvasójának a lazításról nem egy pohárka konyak jut eszébe... De ha már szóba került a téma így, véletlenül, elárulom, aki nem hajlamos a függésre, és komolyabb koncentrációt nem igény...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása