Zöldes bőr, lerohadó hús, elviselhetetlen fájdalmak

 

Oroszországban narkósokat zabál fel a házilag előállítható heroinutánzat. A volt kommunista országban nincs gyógyulási lehetőség, egyedül a keresztények foglalkoznak velük.

 

Oroszországban él a világ legtöbb heroinfüggője, nem hivatalos források szerint közel kétmillió. A legtöbbük számára az élet rendje: bűnözés, rövidebb-hosszabb letöltött büntetések a börtönben, HIV- és Hepatitis C-fertőzés, majd korai halál. Mivel az afgán heroin korlátozására tett kísérletek eredményesek voltak, a drog utcai ára felment, és sokan egy még borzasztóbb szerhez nyúlnak. Az első hírek a krokodilról Szibériából érkeztek, 2002-ben, de csak az utolsó pár évben került a figyelem középpontjába. A nyugati közvéleményt annyira érdekli a téma, hogy több világlap is helyszíni riportokban foglalkozott a jelenséggel.
 

Olcsó és felzabál

– Nem akar kórházba menni, csak lövi magát. A bőre szép lassan lehullik róla, és már alig bír mozogni – jellemez egy végstádiumban lévő fogyasztót az Independent riportere. A krokodilfüggőség késői stádiumában lévők fényképei horrorisztikusan sokkolóak. A bőr szürkészölddé válik, majd lehámlik, addig, amíg csak a csontok maradnak. Az áldozatok szabályosan megrohadnak. – Érzed, hogy mennyire undorító, amit csinálsz – meséli egy függő – a heroinról álmodozol, amit tisztának érzel, nem méregnek. De nem tudod megengedni magadnak, szóval maradsz a krokodilnál. Amíg meg nem halsz. Az orosz heroinfüggők négy éve fedezték fel a krokodil receptjét, a fogyasztás növekedésének üteme azóta töretlen, az utóbbi hónapokban pedig hirtelen megugrott. – Az elmúlt öt évben eladott kodein-alapú tabletták többtucatszorosára nőttek – mondta Viktor Ivanov, Oroszország Drogellenes Hivatalának elnöke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Egy óra alatt kész van

A szer receptje könnyen megtalálható az interneten is. Kodeintartalmú tabletták kellenek hozzá, jód, vegytisztító folyadék, benzin, sósav, matchbox (a játékautókról lekaparható festék vörös-foszfor tartalma miatt) és különböző főzőszerszámok, amik bármelyik háztartási boltban beszerezhetőek. Míg egy pakett heroin 25 dollárnak megfelelő rubelbe kerül Oroszországban, addig a krokodil legdrágább összetevőjének számító kodeintabletták értéke 3 dollár átszámítva.


Rozsda a vérbe

A karamellszínű végtermék dezomorfint tartalmaz, ami intravénásan használva nyolcszor erősebb élményt ad a morfinénál, azonban a hatása is sokkal rövidebb ideig tart. Emellett a házilag főzött krokodil konkrét mérgeket is tartalmaz, például nehézfémeket, szerves oldószert, a kodeintablettákból visszamaradt üledéket és korróziós szennyeződést. A fogyasztók ezt küldik egyenesen a véráramba, a következmények pedig borzalmasak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A legkevésbé brutális kép egy fogyasztó kezéről
 

Egy nyugat-szibériai keresztény drogterápiás központ arról számolt be az Independent-nek, hogy míg két évvel ezelőtt szinte az összes kliensük heroint használt, addig mára már több mint a felük dezomorfint fogyaszt. Egy másik központ doktora pedig megjegyezte, hogy szemben a heroin átlagban tíz napos fizikai elvonási tüneteivel, a krokodil használatával felhagyva akár egy hónapon át tartó, elviselhetetlen fájdalmakkal, lázzal és rohamokkal kell számolni, melyeken csak extra erős nyugtatókkal lehet enyhíteni.


Isten megvédett

Nincs arra orvosi magyarázat, hogy Pavlova hogy élte túl a krokodil-függőséget, írja a Time magazin tudósítója, aki egy Moszkva melletti, keresztények által üzemeltetett rehabilitációs intézetet keresett fel. Egy átlagos krokodilhasználó maximum 2-3 évet él, és aki leáll, annál is maradandó károsodásokkal kell számolni. Pavlova hat éven át minden nap szúrta a saját maga készített szert. – Isten óvott meg engem. Nem rajtam múlt – fogalmazott a lány a riporternek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Time cikkében megszólaló Irina Pavlova, gyógyuló krokodilfüggő (fotó: Mae Ryan)
 

A lány a szibériai Vorkutából származik, ahol a tél nyolc hónapig tart. A terület korábban Gulag fogolytáborként működött. A legtöbb fiatal unatkozik, nincs munkája és depressziós, csakúgy mint a hasonló északi orosz falvak és városok százaiban. Pavlova körülbelül tucatnyi krokodilfogyasztót ismert szülővárosában. – Valószínűleg már mindannyian meghaltak. Tüdőgyulladás, vérmérgezés, szívroham, meningitisz. Ha egyik sem, akkor simán szétrohadt a húsuk – fogalmazott az exfüggő. 

A lány 2008-ban lépett ki a függőségből, miután vérmérgezéssel kórházba került. – A hatás kábé másfél óráig tart. Amíg megfőzöm az anyagot, az körülbelül egy óra. A nap 24 órája így azzal megy el, hogy főzök és szúrok folyamatosan – mesélte Pavlova, aki egy intenzív, két hetes folyamatos krokodiltúra után került sürgősségi osztályra. Itt találkozott a pünkösdista keresztények által működtetett Csicsevói Drogrehabilitációs intézet két munkatársával, akik segítettek neki eljutni az otthonba.


Mi a helyzet máshol?

– Figyelemmel kísérjük mi történik Oroszországban, de a krokodil egyelőre nem jelent meg nálunk. Mindenesetre nem leszünk meglepve, ha megérkezik – mondta el Rusty Payne, az Amerikai Drogellenes Hivatal szóvívője a Fox News-nak a szerrel kapcsolatban. A krokodilhoz hasonló morfinszármazékok Magyarországon nem terjedtek el, mivel bármelyik utcasarkon egyszerűbb beszerezni a heroint, mint kodeintartalmú pirulákkal bíbelődni, mondta el az általunk megkérdezett szakértő.

Információink szerint Magyarországon már szinte sehol sem foglalkoznak házilag előállítható ópiátszármazékokkal: a mákföldek időszakos leszüretelése is régóta kiment a divatból. A száraz mákgubó főzetéből főként a nyolcvanas-kilencvenes években elterjedt lengyel kompótot készítették, amihez azonban szintén kell némi kémiai előképzettség, de ma már nem éri meg a befektetett energiát. Hasonló a helyzet a metszett mákkal: az opcsi, metszett mák, ópé a zöld gubó bemetszésével, majd a kifolyt nedv megszárításával nyerhető. Az EU csatlakozás után azonban törvényben szabályozták a Magyarországon termeszthető és árulható mákfajtákat az ópiát-alkaloida erőssége szerint. Így a jelenlegi máktermésből ópiátot házilag előállítani jelenleg elég nagy feladat lenne – fogalmazott forrásunk.

Krokodil
Az egyik legelterjedtebb szer Oroszországban mára a dezomorfin lett, amit a köznyelvben krokodilnak neveznek, mert az injekció helyén a bőr zöldes színűvé és érdessé válik. A szer könnyen előállítható a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kodein és néhány könnyen beszerezhető alkotóelem segítségével. Becslések szerint 2010-ben 0,5-1 millió személy használt dezomorfint Oroszországban, míg az ENSZ adatai szerint összesen mintegy 5 millió regisztrált kábítószer használó él az országban, ebből nem hivatalos becslés szerint 2 millióra tehető a heroint használók száma, akik közül egyre többen ismerkednek meg a krokodillal. Az orosz kormány továbbra is tudománytalannak ítéli és akadályozza az ártalomcsökkentő szolgáltatásokat és csak néhány drogterápiás központot működtet a több millió opiát használó számára. Ezzel szemben a pünkösdi keresztények több mint 500 központot működtetnek kormányzati támogatás nélkül, amivel ők Oroszország legjelentősebb rehabilitációs szolgáltatást nyújtó közössége.
Forrás: Drogriporter

Forrás: mindennapi.hu - Kubiszyn Viktor 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr963069266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása