Összeurópai riadó - A szabályok szigorításával próbál harcolni az EU a szintetikus szerek ellen

 

Új drogellenes háborút indít az Európai Unió, ezúttal a szintetikus kábítószerek ellen. „Egyre szélesebb körben, sosem látott gyorsasággal válnak elérhetővé az új szintetikus drogok. Mérgezők lehetnek, függőséget okozhatnak, és hosszú távon is káros a hatásuk. Uniós szinten kell cselekednünk, hogy megvédjük a gyermekeinket” – fújt riadót Viviane Reding igazságügyi EU-biztos.

Bár a legújabb felmérések szerint az európai fiatalok többsége még nem próbálta ki az úgynevezett dizájner drogokat, ezek valóban gombamód szaporodnak (csak tavaly 41 új szer jelent meg a piacon), így a tapasztalatszerzés csupán idő kérdése.

A fő gond, hogy a tiltott drogok hatásait másoló új pszichoaktív anyagok forgalmazása általában legális, a beszerzési források a „szaküzletek” és az internet. Az Európai Bizottság most azt tervezi, hogy szigorítja a veszélyes szerek ellenőrzésével és árusításával kapcsolatos jogszabályokat – amelyeket persze be is kell majd tartatni. A brüsszeli testület őszre ígért konkrét javaslatokat.

Gyorsan cselekedni azért is fontos lenne, mert a szintetikus kábítószerek elterjedtsége – egyelőre – korlátozott. Az EU-tagállamok legtöbbjében csak minden huszadik (15 és 24 év közötti) fiatal kóstolt bele a dizájner drogok világába. Igaz, a briteknél, az íreknél és a lengyeleknél már minden tizedik fiatal vallotta be ugyanezt. Mint az Eurobarometer adatsorából kiderül, a kipróbálók leginkább egy barátjuktól vagy egy házibuliban jutnak a mámorító anyaghoz, de gyakori az erre szakosodott üzletek felkeresése is. Egy írországi tanulmány pedig arra figyelmeztet, hogy jó néhány „rizikós” készítményt élelmiszerként árulnak a világhálón. A fő gond, hogy a tiltott drogok hatásait másoló új pszichoaktív anyagok forgalmazása általában legális, a beszerzési források a „szaküzletek” és az internet. Az Európai Bizottság most azt tervezi, hogy szigorítja a veszélyes szerek ellenőrzésével és árusításával kapcsolatos jogszabályokat – amelyeket persze be is kell majd tartatni. A brüsszeli testület őszre ígért konkrét javaslatokat.

Rendesen fogynak az illegális drogok is, a fiatalok szerint a marihuánához a legkönnyebb hozzájutni. Közép-európai „büszkeség”, hogy az unió marihuánabajnoka Csehország lett: ott a válaszadók háromnegyede minősítette könnyűnek az anyag beszerzését. (Összehasonlításul, a finn vagy a görög ifjaknak csak az egyharmada tartotta problémamentesnek az akciót.)

Jóval veszélyesebb területen szereztek dobogós helyet a dánok, az olaszok és a spanyolok. Náluk minden negyedik fiatal közölte, hogy könynyen tudna heroint szerezni, ha kapna rá huszonnégy órát. Ugyanezekben az országokban a megkérdezettek közel fele (negyven százaléka) jutna könnyedén kokainhoz. „Kiválóan” szerepeltek még a britek és az írek is. Nem éppen szívderítő az sem, hogy az alkohol megvásárlását Európa-szerte nagyon könnyűnek nevezte a középiskolás korosztály – ami sokat elárul a korhatárhoz kötött tilalom hatékonyságáról.

Ami a legsúlyosabb kockázatokat illeti, évente körülbelül 8500-an halnak meg kábítószer-túladagolásban az EU területén. S ez még nem minden: becslések szerint 2100 halálesetért a drogfogyasztáshoz köthető HIV-fertőzés/AIDS felelős, háromezren pedig a drogozás miatt fertőződnek meg HIV vírussal.  

Forrás: nol.hu - Pócs Balázs 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr73077052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása