testképzavar

A testképzavar néven ismert pszichiátriai kórképekben a betegek mást látnak a tükörben, mint a valóság: sok fiatal még akkor is kövérnek találja magát, amikor az éhezéstől már az izmokat bontja le a szervezetük, míg mások nem érzékelik saját túlsúlyukat. Mahbubur Rahmannak és munkacsoportjának korábbi tanulmányában több ezer egészséges nő adatait dolgozták fel.

A vizsgálatban szereplő csaknem minden negyedik túlsúlyos nő teljesen megfelelő testalkatúnak véli magát. Ezzel szemben a tökéletes testtömegindexűek 16 százaléka úgy látja, hogy elhízott. A kutatók szerint a kövéredő társadalomban, minél több kövéret látnak maguk körül, annál könnyebben torzul az emberek testképe önmagukra vonatkozóan is a felsőbb súlyarányok irányában.

A laborleletek tanúsága szerint az önmagukat tévesen megítélők "rossz" koleszterinszintje (LDL) 47 százalékkal gyakrabban magasabb, mint az egészséges testképűeké. A kóros érték a vérzsírok többi részére is vonatkozott. "Fontos az embereket ráébreszteni arra, hogy hamis testképet látnak, ha ez bizonyítható, mert ezzel súlyos szövődményeket lehet megelőzni" - hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

Forrás: 50plusz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr93002871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása