A nők körében a kannabisz a legelterjedtebb illegális drog, ám - főleg a 18-64 éves felnőtt korosztályban - gyakori a legálisan beszerezhető altatók és nyugtatók használata- derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont Független Hírügynökséghez eljuttatott elemzéséből. Az anyag rávilágít, hogy a 35 évnél fiatalabb korosztály gyakorlatilag az "illegális szerekre váltott" az elmúlt tíz évben.Drogok és nők

Az elemzés középpontjában a nők drogfogyasztásának alakulása állt, amelyről elmondható, hogy a tiltott drogok kipróbálása a lányok körében jellemzően a kannabisz kipróbálását jelenti 1-2 alkalommal társaságban, a szórakozás kiegészítéseként. Az iskoláskorú lányoknál az illegális szerek kipróbálásának gyakorisága az évtized közepéig nőtt, majd 2007-ig stagnálást, illetve csökkenő tendenciát mutatott. A kábítószert életükben valaha kipróbálók aránya 8 százalékról 2003-ban 14 százalékra, majd 2007-ben 13 százalékra változott.

A nyugtatók, altatók orvosi javaslat nélküli használata mindvégig szinte azonos szinten, 13 százalékon volt jelen az évtized során és kezdetben egyértelműen elterjedtebb volt, mint a legnépszerűbbnek számító illegális drog, a kannabisz.

Nemzetközi viszonylatban elmondható, hogy a magyar lányok körében a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztása kétszer gyakrabban fordul elő, mint az európai országok összességében. Ugyanebben a körben a nyugtatók visszaélésszerű, azaz nem receptre történő fogyasztásának aránya az európai átlag másfélszerese, míg az orvosi rendelvényre történő nyugtatófogyasztás tekintetében a hazai és az európai adatok között nincs jelentősebb eltérés.

 Forrás: mixonline.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr542997310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása