A magyarok vagy nagyon isznak, vagy absztinensek

 

A daganatos férfiak tíz százaléka rendszeres alkoholfogyasztó − derül ki egy új vizsgálatból. A tumoros megbetegedések átlagosan hatszor gyakrabban fordulnak elő szeszfogyasztók, mint absztinensek körében.

A közelmúltban 350 ezer személy alkoholfogyasztását elemezték angliai kutatók, az eredményekből kiderült, hogy a nők három, a férfiaknak viszont a tíz százaléka rendszeresen fogyasztott szeszt, mielőtt daganatos megbetegedését diagnosztizáltak. Az arány az egyes tumortípusok esetében még beszédesebb: a száj- és garatrákosok közt a férfiak 44, a nők 25 százaléka alkoholizált, a májráknál ez az arány 33 és 18 százalék, a béldaganatoknál 17 és négy százalék.

Az alkoholbevitel kóros küszöbét a kutatók a férfiaknál napi 24, a nőknél 12 grammban határozták meg (egy deciliter bor átlagosan 12 gramm alkoholt tartalmaz), s a limitet túllépő fogyasztókat függőnek titulálták. Érdekes összefüggést találtak: Spanyolországban, Görögországban a daganatban szenvedők zöme sohasem ivott sokat, északabbra haladva az összefüggés nagyobb, az alkohol és a rák együttes megjelenése Dániában és Németországban a legszembetűnőbb. Sajnos a vizsgálatból nem derül ki, van-e különbség a bort és a tömény italokat fogyasztók között. Az észak−déli különbség magyarázata az lehet, hogy a mediterrán országokban az étkezések elengedhetetlen tartozéka a mértékletes borfogyasztás, de kizárólag mértékkel.

A vizsgálatból kiderül: a nők daganatrizikó szempontjából már kisebb mennyiségű alkoholra is érzékenyebbek, mint a férfiak. A mértékletes (nőknél esténként egy, férfiaknál két deciliter) borfogyasztás bizonyos egészségügyi szempontokból kedvezőnek tartható, a gond a mértékletesség hiányában keresendő. Vizsgálatok arra utalnak, hogy a magyarok vagy egyáltalán nem, vagy túlságosan nagy mennyiségben isznak alkoholt. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a dohányzásról való leszokás mellett az alkoholbevitel csökkentésével is visszaszoríthatók az úgynevezett haláloki rangsorban a szív- érrendszeri után hazánkban a második helyen álló daganatos megbetegedések.

Forrás: mindennapi.hu - Becher Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr562982447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása