Azoknak a várandós nőknek, akik dohányosok társaságában töltik napjaikat, némiképp nagyobb a kockázatuk arra, hogy magzatuk halva születik - állapították meg kanadai kutatók. A passzív dohányosok körülbelül egy százalékát szívják be annak a füstmennyiségnek, amely az aktívan cigarettázók tüdejébe jut, ám a tanulmány szerint ez is árt a magzatnak. A cigaretta szálló füstje számos olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a dohányzó a filteren át szív be, átszűrve. Joan Crane a tanulmány vezetője úgy véli, ezek az anyagok rontják a méhlepény vérellátását, ezáltal ártanak a magzatnak.  

Egy egészségügyi adatbázisban található, mintegy 12 ezer állapotos kanadai nőre vonatkozó információt elemeztek a kutatók. A várandós kismamák 11 százaléka volt kitéve passzív dohányzásnak. A terhesség harmadik trimeszterében a dohányfüstöt passzívan beszívó nők között 0,83 százalék volt magzatuk halva születésének aránya, míg azok körében, akik környezetében nem dohányoztak csak 0,37 százalék volt ez az arány – írja az MTI. Ez még nem jelenti azt, hogy a dohányfüst jelenléte és a halva születés között talált összefüggés ok-okozati kapcsolat, ám más lehetséges kockázati tényezők - például az anyai életkor, alkohol- és drogfogyasztás - figyelembe vétele után is háromszor nagyobb esélye volt a halva születésnek azoknál, akik passzívan dohányoztak. A terhességük alatt passzív dohányzásnak kitett anyák újszülöttjei átlagosan 54 grammal kisebb súlyúak voltak, és fejkörfogatuk is kisebb volt átlagosan 0,24 centiméterrel.

Forrás: 168ora.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr232905155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása