A függőségek közül a Földön a dohányzás érinti a legtöbb embert.

A WHO becslése szerint csaknem minden tizedik haláleset a dohányzás következménye. Magyarországon a 14 évesnél idősebb lakosság csaknem harmada, mintegy 2 és fél millió ember dohányzik, többségük napi rendszerességgel. A szenvedély a férfiak körében elterjedtebb, közülük is a szakmunkás végzettségűek füstölnek a legnagyobb arányban.

A dohányzás öl. Fotó: Miika Ahvenjärvi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az utóbbi évtizedben 5 százalékponttal csökkent a dohányzók aránya, és kevesebb lett az elszívott cigaretta mennyisége is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A 14 évesnél idősebbek több mint fele dohányzott már élete folyamán, több mint tizedük pedig napi 1 doboznál is többet elpöfékel.

A lakosság közel ötöde kénytelen lakó- vagy munkahelyén dohányfüstös környezetben tartózkodni naponta legalább egy órát, ami szintén növeli a szívbetegségek, a tüdő- és orrüregi rákok vagy a magzati károsodások kockázatát.
Magyar források:

Európai lakossági egészségfelmérés

Forrás: elemzeskozpont.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr122904953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása