dr.Harangozó JuditElengedhetetlen a korszerű prevenciós tevékenység a hazánkban rendkívül gyakori öngyilkosságok esetében – hívja fel a figyelmet Harangozó Judit, a Magyar Antistigma Kezdeményezés és az Ébredések Alapítvány vezetője. A civilszervezetekből, elismert szakemberekből és magánszemélyekből álló „Nyitnikék” Magyar Antistigma Kezdeményezés feladatának tekinti a közegészségügyi problémához kapcsolódó ismeretek terjesztését, az előítéletektől mentes tájékoztatást.
Az öngyilkossági halálozások kilencven százalékában jelentős szerepet játszik a depresszió. Ám ezt ma már fel lehet ismerni, és kezelni is lehet.
A média nagy hatással van az emberek életére, viselkedésére, éppen ezért kiemelkedő szerepe van az öngyilkosságok megelőzésében is – állítják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint több, öngyilkosságot bemutató szépirodalmi mű, színdarab és televíziós riport hatására növekedett a szuicid cselekmények aránya. Ilyen volt a Werther-jelenség vagy például a magyar szépségkirálynő halála, amely járványos öngyilkossági hullámot indított el.
A sajtóban megjelenő híradások azonban életeket menthetnek, amennyiben tényszerű, megbélyegzéstől mentes tudósításokat közölnek. A média jelentős mértékben hozzájárulhat az elkövetések számának csökkentéséhez a lelki gondozást végző szervezetek, telefonszolgálatok, segítő csoportok elérhetőségeinek megadásával, a betegség előjeleinek ismertetésével, valamint a depresszió kezelhetőségéről való tájékoztatással.
A 2010-ben létrehozott Magyar Antistigma Kezdeményezés célja a pszichiátriai zavarral élők, többek között az öngyilkosságra hajlamos személyek segítése, továbbá a velük szemben gyakran megjelenő hátrányos megkülönböztetés, valamint a kirekesztés elleni küzdelem. A mozgalom keretében – felvilágosító, tájékoztató jelleggel – létrehozott nyitnikek.hu weboldalon pszichiáter szakértők tanulmányait, felhasználók észrevételeit egyaránt olvashatják a betegek. A lelki zavarok és az ezekkel gyakran összefüggésben álló öngyilkosság megelőzése mindannyiunk számára kihívás – mondta Harangozó Judit.

Forrás: vg.hu

Hazánk túljutott a mélyponton

A 19. század második felében százezer lakosra öt öngyilkos jutott, a századfordulón már 20, az első világháború után 28. A mélypontot 1973-ban érte el a magyar társadalom, amikor minden százezer emberből 45 vetett önkezével véget életének. Összehasonlításképpen: akkor ez a szám a szomszédos Ausztriában 26, az USA-ban 11, Görögországban pedig 4 volt.
Ám az utóbbi pár évben stagnálást tapasztalnak a szakemberek, ez a pszichiátriai intézményrendszer 2007-ben történt átalakításával magyarázható. Mint ismert, akkor szűnt meg az OPNI.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr91940886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása