Szinte naponta értesülünk valamilyen illegális kábítószerrel kapcsolatos hírről. Akár egy nagy drogszállítmány lefüleléséről, túladagolásban meghalt fiatalról, vagy új és ismeretlen drogfajták feltűnéséről. A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Bizottság (INCB) a Bécsben tegnap kiadott jelentésében arra figyelmeztet, hogy az úgynevezett "randi-erőszak drogok" egyre népszerűbbek.

 A Magyar ENSZ Társaság és az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-Ellenőrző Szerve (INCB) sajtótájékoztatón tette közzé éves kábítószerjelentését.
Az INCB megkongatta a vészharangot a könnyebben beszerezhető, enyhébb nemzetközi ellenőrzés alatt álló, új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatban is.
Nem csoda, hiszen Magyarországon is éppen az elmúlt hetekben jelent meg a híradásokban és ezáltal a köztudatban is, hogy betört a hazai kábítószerpiacra egy új, Mephedrone nevű "partidrog", melyet internetes forgalmazói porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentő tablettaként árulnak. A hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a blogolók, fórumozók és a világhálót böngészők hamar rájöttek, hogy a szer "nem rendeltetésszerű használatával" a már ismert drogokhoz hasonló kábítóhatás érhető el.

 A jelentés megállapította, hogy rohamos terjedésnek indult a "randi-erőszak drog" jelenség. Az efféle drogok használói szexuális erőszakot elkövető személyek, akik a szigorúbb kábítószer-ellenőrzést olyan drogok használatával próbálják kikerülni, amelyekre nem érvényesek a kábítószerekre vonatkozó nemzetközi egyezmények. A Flunitrazepámmal kapcsolatos bejelentések csökkenő száma azt mutatja, hogy a kormányok szigorúbb ellenőrzési intézkedései és a gyógyszeripar szoros együttműködése eredményesek voltak. A Flunitrazepámot, egy Rohypnol márkanév alatt futó benzodiazepint oly gyakran használtak szexuális erőszakhoz, hogy kiérdemelte a "randi-erőszak drog" elnevezést. Jelentésében az INCB minden kormányt felszólít, hogy alkalmazza a Bizottság 2009. márciusi, narkotikumokról szóló, 52/8-as számú rendelkezését, továbbá hogy amint lehet, szálljanak harcba a szexuális erőszak elkövetésére használt gyógyszerkészítményekkel elkövetett visszaélések ellen, hogy legyenek éberek a "randi-erőszak drogok" térnyerésével kapcsolatban.

A droghasználat megelőzése

 A bécsi központú Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Bizottság elmondása szerint a társadalomnak mielőbb foglalkoznia kell a droghasználat megelőzésével. A bizottság körvonalazta a szükséges akciók és kötelezettségvállalások szerkezetét is. A jelentés első fejezete azoknak a megelőző akcióira fókuszál, akik vagy nem használnak drogokat, vagy akiket nem érint komolyan a drogok kérdése. Ez az úgynevezett elsődleges megelőzés.

 Az INCB elnöke, Sevil Atasoy elmondta: " A droghasználat megelőzése kulcsfontosságú a kereslet csökkentésében. Az elsődleges megelőzés magában foglalja az intézkedéseket a társadalom azon rétegeiben, akiket nem jelentősen, vagy egyáltalán nem érintenek a drogokkal kapcsolatos ügyek." Fontos lenne, hogy a társadalom közös figyelemre méltassa a droghasználat megelőzését. Még a korai, egyszeri droghasználat is súlyos következményekkel (véletlen sérülésekkel, túladagolással, letartóztatással) járhat.

A jelentés arra kéri egyrészt a kormányzatokat, hogy a másodlagos megelőzés mellett állítsák vissza az elsődleges megelőzés szerepét, másrészt a politikaformálókat, hogy tegyék nyilvánvalóvá, milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak az elsődleges megelőzésnek. Mivel azonban a kormányok által egyedül végrehajtott elsődleges megelőzés nem lesz elegendő, szükség van a nem kormányzati szervezetekkel (NGO) és másokkal való együttműködésre is. Az INCB elnöke, Atasoy elmondása szerint: "A civil társadalommal való összefogást helyi, nemzeti és nemzetközi léptékben, minden szinten meg kell valósítani ahhoz, hogy biztosítsuk a szűkös erőforrások minél hathatósabb felhasználását, és növeljük a gyakori droghasználat elleni harc eredményességét".

A jelentés kiemeli, hogy korlátozott erőforrások mellett a kormányzatoknak egyaránt figyelmet kellene fordítania a nem vagy csak elvétve drogokat használó fiatalokra, és azokra is, akik gyakran élnek kábítószerekkel.
Ebben Magyarország teljes mértékben szerepet vállal, hiszen a jelentés célkitűzései szinte teljesen megegyeznek a 2010-2018-ig érvényes "Nemzeti Stratégia a kábítószer-probléma kezelésére" című stratégiai programmal.

Egyre népszerűbb a receptre kapott drog

Színes a drogok palettája
Új hatóanyagok

Az INCB jelentése figyelmeztet, hogy a magasan szervezett, nagy hatalmú bűnszövetkezetek új eljárásokat, módszereket és hatóanyagokat használnak, hogy fenntartsák a kábítószer-előállítás szintjét. A vegyi anyagok szigorúbb ellenőrzése miatt a kereskedők új utakat keresnek, hogy fenntartsák törvénytelen üzelmeiket, ám még mindig képesek törvényes úton megszerezni a szükséges vegyi anyagokat.

Mérföldkövek a nemzetközi együttműködésben

 2009 a többoldalú kábítószer-ellenőrzés centenáriuma volt. E törekvések a Nemzetközi Ópium Bizottság 1909-es, sanghaji összehívásával vették kezdetüket. Az elmúlt száz évben a nemzetközi kábítószer-ellenőrzés jelentős mértékben fejlődött. Egy egész sor többoldalú kábítószer-ellenőrzési megállapodás lépett életbe, amelyek végül elvezettek három nemzetközi kábítószer-ellenőrzési-egyezmény megszületéséhez. Ma ezek adják a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési akciók keretét. Az INCB - tisztelgésül a nemzetközi kábítószer-ellenőrzésben elért eredmények előtt - éves jelentésének egy külön részét a Nemzetközi Ópium Bizottság 2009. február 26-27-én, Sanghajban tartott üléséről való megemlékezésnek szenteli.

Az INCB jelentésében külön térségekre lebontva is értékelik a droghasználat legfontosabb trendjeit. Magyarországi statisztikákat nem tartalmaz az INCB jelentés. A beszámolón a szakemberek elmondták, hogy az sajnos évek óta megfigyelhető tendencia, hogy nem csak a cigaretta és alkohol kipróbálásának életkora, hanem az illegális kábítószereket kipróbálók életkora is egyre lejjebb tolódik. Mostanában nem ritka, hogy 12-14- éves gyerekek már fogyasztottak valamilyen illegális drogot.

 

Forrás: nepszava.hu

 

A jelentés szerint egyes országokban komoly aggodalomra ad okot a receptre kapott drogok használatának növekvő mértéke. Az ilyen drogokat használók száma egyes országokban meghaladja a heroint, kokaint, MDMA-t (ecstasy) használók együttes számát. Néhány nagynevű híresség 2009-es halála azonban felhívta a figyelmet a receptre kapható drogok használatának veszélyeire. Az INCB szerint nagyobb figyelemre van szükség a receptre kapható drogok rejtett problémával kapcsolatban.
Az INCB azt javasolja, hogy a kormányzatok - a törvénytelen terjesztésnek útját állva - tiltsák be, vagy vonják szoros ellenőrzésük alá a nemzetközi szinten szabályozott anyagok Internet-patikákon és telefonos callcentereken keresztül történő eladását.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr371817945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása