Egyre több a kokainfogyasztó a hazai, de leginkább a fővárosi elit szórakozóhelyeken. Pontos statisztika azonban nincs róluk, mert ritkán jutnak el a kórházi vagy sürgősségi ellátásig. A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese szerint ennek a drága drognak a használata a yuppikra, fiatal menedzserekre, illetve a jó anyagi körülményekkel rendelkező családokból kikerülőkre jellemző.

 Tagadhatatlan tény, hogy a kikapcsolódás színterein, vagyis a szórakozóhelyeken mindenféle gyorsítószert használnak a fiatalok. A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese, Topolánszky Ákos azt mondja: ennek felpörgetésnek sokféle módszere lehet, de akiknek több a pénzük, azok leginkább a kokaint vásárolnak.

Alkohollal együtt hat igazán

Jó adataink nincsenek a kokainfogyasztók számáról, csupán élménybeszámolókból tudunk róluk. Ez a populáció nem tájékoztat a szer fogyasztásáról, ugyanakkor nem jelenik meg semmiféle intézményes ellátásban. Nagyon kevesen kerülnek kokainhasználat miatt orvoshoz, sürgősségi osztályra - tájékoztatott az igazgató-helyettes. Az alkohofogyasztás alap - tette hozzá Topolánszky Ákos - ugyanis több más szer hatása erre épül. Léteznek olyan kábítószerek, amelyekhez nem feltétlenül kell, vagy nem is lehet alkoholt adni, de ez kevésbé jellemző. Alapvetően mégiscsak az alkoholos kultúrában használnak illegális szereket is. Olyanokat is, amelyek mostanában nagy nyilvánosságot kaptak. Ilyen például a GHB, a GBL. Ezeket alapvetően alkoholos italokba keverik, és együtt érik el a hatásukat, amely veszélyes lehet - figyelmeztetett a szakember.

Alig titkolják a fogyasztók

Kétségtelenül bátrabbak lettek a kokainfogyasztók az utóbbi időben - jelezte Topolánszky Ákos. Ennek oka, hogy a droghasználat tömeges kultúrává vált hazánkban. A rendszerváltozás után nagyon megnőtt az addig alig ismert szerek fogyasztása, illetve ennek nyugat-európai mintái terjedtek el. De nem szabad elfelejteni, hogy korábban is voltak tipikusan magyarországi, vagy kelet-európai illegális szerfogyasztási módszerek. Emellett több szórakozási stílushoz kifejezetten hozzátartozik az illegális szerek használata.

Kispénzűeknek eszébe sem jut

A kokain azonban igen drága mulatság. Az igazgató-helyettes szerint ez a tény meghatározza a fogyasztók körét: a kokainhasználat kifejezetten a fizetőképes, tehát elit rétegre jellemző. A juppie, fiatal menedzser, vagy a jó anyagi körülményekkel rendelkező családokból kikerülőkre. A többiek ezt nem is akarják megfizetni, és nem is gondolnak rá, hogy megszerezzék a szert - állapította meg Topolánszky Ákos.

Forrás: inforadio.hu - Hanganyag: Szépvölgyi István

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr891853719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása