A túlzott alkoholfogyasztás és a drogproblémák mindennaposak, és sajnos nagyon sok ember és család életét keserítik meg. Mindkét probléma igen drága mulatság, a szó anyagi értelmében is, és ami az egészséget illeti, úgy is.

Problémák az alkohollal...
 Ha valakinek az alkoholfogyasztásból egészségügyi problémái adódnak, és az ital már a mindennapok elválaszthatatlan részévé vált, akkor már alkoholbetegnek tekinthető. Az alkoholizmus kialalkulásakor már fizikai és pszichés függés áll fenn.

Folyamatosan nagy mennyiségű alkohol fogyasztása tönkreteszi a májat, az idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomást, szexuális problémákat, daganatos megbetegedéseket okoz. A függő ember viselkedése agresszív lesz, tönkreteszi a környezete életét is, elszigetelődik a társadalomtól, nem tudja elvégezni a munkáját, és gyakran összeütközésbe kerül a törvénnyel.
A alkoholbetegség jellegzetes tünetekkel jár. A személyiség megváltozik, furcsa "kihagyásai" vannak a betegnek, egyre többet és többet kell innia a megfelelő állapot eléréséhez, és tagadja, hogy bármiféle gondjai lennének az alkohollal. Sokszor "zugivók", otthon, egyedül isznak, vagy korán reggel, a kezük gyakran és egyre erősebben remeg. Az ivás hamar családi és munkahelyi problémákat okoz, és a beteg kriminalizálódhat is.
Az alkoholproblémáknak több variációja van. Van, aki mindennap iszik, van, aki csak bizonyos alkalmakkor iszik, de akkor nagyon sokat, például hétvégén. Olyan is van, aki hosszabb-rövidebb ideig "száraz", majd ismét hetekig-hónapokig iszik, ezek a szakaszok váltogatját egymást. Sok alkoholbeteg szenved elvonási tünetektől, ha hirtelen hagyja abba az ivást; ilyen szimptómák a remegés, hallucinációk, tudatzavar, izzadás, rohamok, szorongás. Ha az alkoholtól való függés egyszer kialakult, nagyon nehéz külső segítség nélkül megszabadulni tőle. Mindenképpen összehangolt orvosi és pszichológiai kezelésre van szükség.

Szállni, de milyen áron...
  Droggal kapcsolatos problémák adódnak marihuána, kokain, heroin, a többi "utcai drog" és egyes gyógyszerek rendszeres használata esetén. A legálisan beszerezhető gyógyszerek; nyugtatók, altatók, fájdalomcsillapítók, amphetaminszármazékok szedése is vezethet függéshez, egyes esetekben észre sem veszi, aki rendszeresen szedi ezeket, hogy kialakult a szervezet dependenciája. Sok ember fordul a tudatmódosító szerekhez, hogy egyszerűen feldobja magát, vagy hogy könnyebben birkózzon meg a stresszes helyzetekkel, vagy oldja az érzelmi problémákból eredő feszültséget. Drogfüggésről, káros szenvedélyről akkor beszélhetünk, ha a szervezet és a lélek már nem tud létezni a szer nélkül, "követeli" a napi adagot. A legtöbb fogyasztóban igazából csak akkor tudatosul, hogy függővé vált, amikor hirtelen akar "lejönni az anyagról". A kábítószerek elvonási tünetei nagyon kellemetlenek lehetnek; erős izomfájdalmak, hasmenés, depresszió - gyakori az öngyilkossági kísérlet -, szorongás. A leszoktató kezelések rendszerint a szer fokozatos megvonásával próbálják elérni, hogy teljesen kitisztuljon a szervezet.
A fizikai függőség mellett nem elhanyagolható és talán jelentősebb teher a pszichés függés; a sikeres gyógyuláshoz pszichológiai segítség is kell, amely lehet egyéni vagy csoportos terápiás kezelés.

A baj felfedezése...
A legtöbb ember, akinek problémája van az alkohollal vagy a drogokkal, hárítja azt. Az alábbi táblázat - Lóg-e Ön a szeren? - állításai próbálnak segíteni Önnek, hogy eldöntse, szüksége van-e segítségre Önnek vagy a környezetében élőknek.

A drogfüggőség jelei:

  •  Állandósuló tünetek: kivörösödött szemek, torokfájás, száraz köhögés és fáradtságérzés
  • Az alvási és evési szokások gyökeres megváltozása
  • Kedvetlenség, ellenséges és goromba viselkedés
  • Iskolai, munkahelyi problémák, lógás
  • Apátia, az érdeklődés elvesztése az eddig kedvelt dolgokkal, tevékenységekkel kapcsolatban is
  • Elszigetelődés, eltávolodás a régi barátoktól, új társaság
  • Lopás, rendszeres hazudozás, a családi kapcsolatok megszakítása

Megelőzés:

  • Figyeljen oda lelki eredetű problémáira. Próbálja megérteni és megfejteni a depresszió, szorongás, magányosság érzésének okát. Ne várja, hogy az alkohol vagy a drog oldja meg a problémáit.
  • Ha iszik, azt mértékkel tegye: férfiak napi két italnál, nők napi egynél ne igyanak többet. Egy ital lehet 3,5 dl sör, 1,5 dl bor vagy 3 cl tömény ital.
  • Étkezéseknél, partikon legyenek alkoholmentes italokat.
  • Kérdezze meg orvosát, hogy van-e olyan az Ön által szedett gyógyszerek között, amely függőséget okozhat. Különösen figyeljen oda a nyugtatókra, fájdalomcsillapítókra, altatókra. Az előírásokat gondosan tartsa be, és sose lépje túl a megengedett adagokat.
  • Ne szedjen rendszeresen altatókat, súlycsökkentő gyógyszereket, nyugtatókat ellenőrzés nélkül. Próbáljon gondjaira gyógyszermentes megoldást találni.
  • Orvosi ellenőrzés nélkül ne hagyja abba folyamatosan szedett gyógyszereinek szedését. Egyes gyógyszerek hirtelen elhagyása komoly megvonási tünetek jelentkezését eredményezheti.
  • Ha gyógyszereket szed, tartózkodjon az alkoholtól. Az alkohol és a gyógyszerek nem jó barátok, a kiszámíthatatlan reakciók komoly komplikációkat okozhatnak.

    Mit tehetünk, ha már maga alá gyűrt a pohár vagy a kábítószer ?
  •  Az alkohol- vagy drogfüggés korai jeleit igyekezzünk felismerni, ekkor még könnyebb megállni.
  • Ha aggódva figyeli, hogy környezetében valaki alkoholtól vagy drogtól válik függővé:
    - Ne tegyen úgy, mintha semmit sem vett volna észre. Beszélje meg az illetővel, beszéljen úgy a dologról, mint egészségügyi problémáról.
    - Próbálja megerősíteni társa önbecsülését, mondja el neki, hogy ő egy igazán értékes ember, próbálja meg elfogadni magát olyannak amilyen. Segítsen abban, hogy belássa, hogy az alkohol vagy drog nélkül is sikeres életet élhet. Biztosítsa őt, hogy minden Öntől telhető segítséget megad, hogy lebirkózza a problémáit.
    - Amikor az illető már elfogadja a segítséget, igyekezzen minél hamarabb szakszerű segítséget szerezni. Keressenek fel szakembert, az anonim alkoholisták csoportját, hívják fel valamelyik segélyvonalat.

    Mindenképpen szakembertől kell segítséget kérni:
  • Ha a táblázat állításai közül kettőt vagy annál többet igaznak vél önmagára nézve.
  • Ha belátja, hogy problémái vannak az alkohollal vagy a drogokkal, és készen áll segítséget elfogadni, érzi, hogy egyedül már nem képes megbirkózni a problémákkal. Az egészségügyi intézményekben ambuláns és bent fekvő kezeléseket is igénybe lehet venni.

 

GYORSTESZT

Lóg-e Ön a szeren?

Olvassa el ezeket az állításokat, és válaszoljon őszintén. Ha az alábbi alkohollal, drogokkal - beleértve a felírt gyógyszereket és az egyszerű hangulatjavítókat is - kapcsolatos állításokat igaznak véli magára nézve, válaszoljon igennel.

  • Megtörtént már Önnel, hogy megpróbált felhagyni egy hétre az alkohollal vagy droggal, de csak egy pár napig bírta ki.
  • Előfordult már, hogy neheztelt valakire, aki azt tanácsolta Önnek, hogy kevesebbet kellene innia, vagy egyes szereket szednie, illetve jobb lenne, ha megpróbálna leszokni róluk.
  • Próbálta már kontrollálni alkohol- vagy drogfogyasztását úgy, hogy végül is az egyik fajtáról átváltott egy másikra.
  • Irigyeli azokat az embereket, akiknek nincsen problémájuk alkohol- vagy drogfogyasztás miatt.
  • Alkohol- vagy drogfogyasztási szokásai rontják viszonyát családjával, nehezítik a munkavégzést, rossz hatással vannak a biztonságos vezetésre, és életének más részeire is árnyékot vetnek.
  • Az elmúlt éveben előfordult, hogy alkohol vagy drog hatására olyan állapotba került, hogy nem tudott dolgozni, esetleg ki kellett vennie pár napot.
  • Mondogatni szokta magának, hogy bármikor le tudna állni a szerről, ha akarna.
  • Néha az alkohollal vagy droggal "kétszemélyes házibulit" rendez.
  • Alkohol vagy drog kapcsán volt már "kihagyása", azaz eszméletvesztés, pillanatnyi zárlat.
  • Érezte már azt, hogy élete sokkal könnyebb lenne alkohol, illetve drog nélkül.
  •  
  • Ha igennel válaszolt kettő vagy annál több kérdésre, akkor nyilvánvaló problémái vannak az alkohollal vagy valamely droggal. Ha így van, akkor egészsége érdekében minél hamarabb forduljon szakemberhez!

Forrás: hvince.freeweb.hu - Hargitai Anett

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr331694422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása