A világháló előretörésével egyre többet hallani a cybertér függőkiről. Ennek kapcsán beszélgettünk dr. Funk Sándorral, a Nyírő Gyula Kórház addiktológus főorvosával, aki többek között ilyen betegekkel is foglalkozik.

 

Mikor válik valaki netfüggővé?
– Ez egy cselekvési függőség, kóros állapot, ami akkor válik problémává, ha a normális életvitellel nem egyeztethető össze. Ha az illető elhanyagolja saját magát, nem fordít kellő időt a személyi higiénére, az étkezésre, s elhanyagolja a személyi kapcsolatait is.

Mennyire jellemző itthon ez a jelenség?
– Nem sok ilyen esetről tudunk, de ennek hátterében leginkább az áll, hogy a net „házhoz jön”, ellentétben mondjuk a lóversenyekkel, ahol kinn kell lenni. Itt nem feltűnő, hogyha valaki a normálisnál többet ül a számítógép előtt. Nagyon ritka az, hogy valakit direkt ide hoznak, hogy ilyen függőségben szenved.

Melyik korosztály a legveszélyeztetettebb?
– Ez kizárólag a fiataloknál jelenthet problémát, de mondjuk, maximum 40 éves korig. Aki ilyen korban ebbe belemegy, annak feltehetően már korábban sem volt normális életvitele. A fiatalok között is leginkább a huszonévesek, vagy esetleg a magányos harmincasok körében fordulhat elő.

Milyen lehetőségek vannak ezeknek a betegeknek a kezelésére?
– Az addiktológiai és pszicihiátriai osztályok, rendelők vállalják a betegeket, de miután a kezelés ebben az esetben sokkal enyhébb, mint mondjuk a drogfüggőknél, nincs szükség kórházi befekvésre. Így a legtöbbször az egyéni vagy a csoportos pszichoterápia jelentheti a megoldást, gyógyszeres kezeléssel kiegészítve.

Külföldön egyre több cyber-függőséget kezelő klinika megnyitásáról hallani, ahol olykor igen borsos áron kezelik a pácienseket. Mit tudnak ezek az intézmények?
– Egy kezelés mindig két részre oszlik. Az egyik a szakmai tudásból származó tényleges kezelés, a másik maga az elhelyezés és az ahhoz tartozó luxus kiegészítők, amik igencsak meg tudják növelni a költségeket. Ezért ezek a magánklinikák nem csinálnak semmi különlegeset, csak hajkurásszák a szponzori és egyéb pénzeket. Ezzel szemben Magyarországon a szakmai színvonal magas, csak kevés orvos van, akik nagyon elfoglaltak, ez a függőség viszont igencsak időigényes és ez jelenti a problémát.

A cyber-függőség esetében milyenek lehetnek az elvonási tünetek?
– Az, hogy ki-ki milyen módon reagál a megvonásra, az alapszemélyiségétől függ. Reagálhat valaki agresszíven, de ha az osztályon elkezd törni-zúzni, az nagyon csúnya elhanyagoltságra mutat, s azt jelenti, hogy az illető nem kapott megfelelő gyógyszerezést. Másik esetben az beteg teljesen magába roskad és elveszti minden életkedvét, ez az inkább elképzelhető variáció.

A magyarok általánosságban mennyire hajlamosak a függőségekre?
– A magyarok sajnos nagyon hajlamosak mindenféle függőségre, elsősorban a dohányzásra, az alkoholra és a drogokra. De ami társadalmi szinten igazán veszélyes, az a játékszenvedély. Statisztikai adatot róluk nagyon nehéz találni, leginkább azért, mert a legtöbbjüknek nincs betegség-belátása és nem mennek el a kórházba, hogy kezeltessék magukat, hanem legjobb esetben is csak házi módszerekkel próbálnak kilábalni belőle.

Korábban többször lehetett hallani arról, hogy különböző emberjogi szervezetek kifogásolták az addiktológiai osztályok működését. Történnek ilyenek mostanában is?
– Mostanában nem zargatnak minket e szervezetek. Mondjuk, az Állampolgári Bizottság és a szcientológia elérte, hogy bezárták például a Lipótot. Azért csinálják mindezt, mert az az elképzelésük, hogy majd ők kezelnek mindenféle pszichés rendellenességet – de hát erre egyrészt képtelenek, másrészt az emberek nem is bíznak bennük, harmadrészt pedig meg kell fizetni az „árát".

Miért szorul ennyire háttérbe a pszichiátria a prioritások sorában?
– Ha ágymegszűntetési kampány van, akkor azt mindig a pszichiátriával kezdik. Ma már alig tudjuk lefektetni a betegeket. Míg keleten ezek nem kellenek, addig a fejlett nyugati országokban mindenhol óriási jelentőségük van. Nálunk minden rendszer gyűlöli a pszichiátereket, ugyanis ők azok, akik mindenkiről tudnak valamit, nevezetesen azt, hogy milyen a pszichéje. Ez pedig elviselhetetlen minden hatalom számára.

Forrás: szabadfold.hu - Kovács Réka 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr651575259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása