Konferencia a drogról és a börtönről

 

Egy átlagos hétvégi napon 250 ezren szívnak marihuánát, akiknek 70 százalékuk budapesti – számolt be az adatokról Zacher Gábor toxikológus az Antiszocialitás, drogproblémák és bánásmód a börtönökben elnevezésű, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) által szervezett konferencián május 14-én.

 A rendezvény része annak a programnak – mondta a szervező Frank Tibor tábornok –, amely a társadalom felé nyitás keretében a büntetés-végrehajtás problémáit is az ország elé tárja. Ezek között az egyik a drog, amely a börtönökben egy átláthatatlan kérdést jelent. Ezzel a témával foglalkozott a konferencia első előadója, Huszár László tábornok, a BvOP Stratégiai Elemzési és Tervezési Főosztályának vezetője is, aki nem a jelenlegi helyzet elemzését végezte el, hanem azzal foglalkozott, mi várható a jövőben.

A trendek azt mutatják – kezdte –, hogy míg korábban – a 60-as és a 70-es években – a kábítószeres fogvatartott „specialitásként” jelent meg, addig mára a drogos és nem drogos populáció közötti határok elmosódtak, a kábítószer-probléma mindennapossá vált, beépült a börtönök életébe. A kábítószer elleni fellépést pedig az azzal való együttélés és az ártalomcsökkentés határozta meg, nem pedig a gonddal történő szembenézés. „Minden olyan drogpolitika, amely csak a szert tekinti célpontjának és nem azt a kulturális környezetet, amelyben megjelenik, elhibázott és felesleges pénzkidobás” – közölte Huszár László. Szerinte a probléma megoldása csak az lehet, ha azt helyezik a középpontba, hogy a fogyasztó ne akarjon fogyasztani.

A tábornok megjegyezte: az európai integráció ebben a kérdésben a magyar büntetés-végrehajtásnak is a keresletcsökkentését és a kezeléseket tűzte ki feladatul. „Hollandiában és Angliában is ez a szigorításokban mutatkozik meg, az utóbbiban például keményen büntetik a személyzet által elkövetett csempészetet is.”

Következő előadóként Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője egy ötven éves betegének az életútját vázolta fel az Utak és tévutak a drog-karrierben című előadásában. A férfi - aki már felső tagozatos iskolás kora óta kábítószerfüggő - eddig kilenc sikertelen leszoktatási kísérleten túl több öngyilkosságot is megpróbált elkövetni. A börtönt is többször megjárt, hajléktalan sorsra jutott Balázs példáján keresztül a toxikológus hangsúlyozta, hogy a függőség nem gyógyítható, csak annyi érhető el, hogy a függő szermentes legyen.

Zacher megjegyezte: egy átlagos hétvégi napon 250 ezren szívnak marihuánát, közülük mintegy 170-180 ezren a fővárosban. „A legutóbbi felmérésünk szerint a 3 ezer intravénás szerhasználó között hárman voltak HIV pozitívak. Ez külföldi viszonylatban jó aránynak számít, de ez csak a jelenlegi helyzet.”

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr761132282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása