Hiába nem adott több zacskót a büfés a gyakran bejáró szipus srácnak, ezzel nem tudta megmenteni az életét. A 16 éves fiút másfél hete szombaton holtan találták az Ecseri úti épület háta mögött. A szipusok többnyire ártalmatlan szórakozásnak tartják, hogy a ragasztók erős szaga képzeletbeli hableányok vagy űrhajósok világába röpíti őket, pedig a gyakori használat súlyos következményekkel jár és a leszokás sem megy mindig segítség nélkül.

 "Az ember leül a bokorba, és álmodozik" - mondta a szipuzásról az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó hajléktalan férfi, aki saját bevallása szerint többször is kipróbálta már a drogozásnak ezt a fajtáját. "Nem egyszer csináltam, meg ez a két fiú is" - mutatott az út túloldalán álldogáló ismerősei felé. A háromfős társaságot az Ecseri és Üllői út kereszteződésének közelében szólítottuk meg, nem messze attól a helytől, ahol múlt szombaton szipuzás közben halt meg egy 16 éves fiú.

"Mosolygós, pirospozsgás arcú gyerek volt" - mondták a srácról azok a büfések, akik szombaton mentőt hívtak hozzá. Ismerték már látásból a farmeros, kapucnis kabátos fiút, napok óta bejárt az üzletbe zacskót kérni. "Aznap is jött volna zacskóért, de nem adtam neki" - mondta az [origo]-nak a gyros büfé dolgozója, akinek egy idő után gyanússá vált, hogy a fiú mire használhatja a zacskókat. A büfés úgy emlékezett vissza, hogy a srác nem volt mérges az elutasítás miatt, köszönt és továbbállt, szerzett zacskót máshonnan.

Legközelebb délután 2 óra körül hallottak felőle: egy fiatalember szólt nekik, hogy a fiú mozdulatlanul fekszik az üzlet mögött és a nála lévő több doboznyi öngyújtógáz akár robbanást is okozhat. Nem mertek hozzányúlni a zacskóval a fején fekvő fiúhoz, az őket figyelmeztető fiatalembert kérték meg, hogy egy bottal próbálja leszedni a fejére szorult zacskót és hívták a mentőket. A büfések elmondása szerint a félóra múlva kiérkező mentősök már semmit nem tudtak tenni, megállapították, hogy a 16 éves fiú meghalt. Az esetről azóta is árulkodnak a pavilonsor mögött szanaszét heverő öngyújtógázos flakonok és nejlonzacskók. A BRFK munkatársainak közvetítésével megpróbáltunk kapcsolatba lépni a fiú szüleivel, de a rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem tudták elérni a hozzátartozókat.

Büntetés nem jár a ragasztóbizniszért

Halálos áldozatot évente néhány esetben követel a szipuzás, azt viszont megbecsülni sem tudják a szakemberek, hogy hányan élnek rendszeresen az oldószerek, ragasztók szippantásának bódító hatásával. Büntetni senkit nem lehet azért, mert ragasztót vásárol vagy ad el - mondta az [origo]-nak Topa Zoltán, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa. A szipuzás egy esetben vonhat maga után büntetést: ha egy felnőtt 18 éven aluli fiatalt kínál meg és biztat az egyébként kábítószernek nem minősülő anyag használatára. Az illetőt ebben az esetben akár hároméves börtönre is ítélhetik.

Fotó: Szabó Pál
Napokkal később is szipuzásról árulkodott a tragédia helyszíne

Mivel az olcsó ragasztószereket bárki megveheti, a használók általában veszélytelenebbnek tartják a szipuzást az illegális drogok fogyasztásánál. "Legális, nincs benne amfetamin" - mondta a szipuzást már többször kipróbáló névtelenül nyilatkozó férfi az [origo]-nak. "Igaz, ami igaz, bele is lehet halni" - tette hozzá, majd felsorolt néhány tragikusan végződött esetet. Volt egy lány, aki azt hitte, hogy ő a hableány és bedrogozva ugrott a folyóba - mesélte, majd megjegyezte, több olyan történetet is ismer, amikor valaki véletlenül magára gyújtotta a drogozáshoz használt anyagot.

A szipuzás áldozatainak azok számítanak, akik a ragasztószerek belélegzése közben halnak meg, jóval többen vannak viszont azok, akiknek a ragasztók belélegzése miatt tartósan károsodik az egészségük. Jellemző például, hogy a szipusok furcsán mozognak, ami a mérgező anyagok kisagyra gyakorolt hatásával függ össze. Ezen kívül tartós használat során károsodik a máj és a vese is - mondta az [origo]-nak Rácz József, a Kék Pont Drogambulancia pszichiátere. A halálesetek általában oxigénhiány miatt következnek be, a szipusok olyan erősen szorítják a fejükre a drogozáshoz használt zacskót, hogy a levegő teljesen kiszorul belőle.

A szegények drogja

A szipuzással legtöbben nyomorúságos élethelyzetükből menekülnek egy álomvilágba, ezért is nevezik a szegények drogjának. A használót eufórikus érzés tölti el: van, aki űrhajósnak vagy rocksztárnak képzeli magát. Nagy szegénységben élő családoknál már óvodáskorú gyereknél is előfordul - mondta Rácz József pszichiáter.

 

Mivel a rossz családi körülmények között élő gyerekek az első számú veszélyeztetettek, az elszegényedő városrészek iskoláiban a rendőrök rendszeresen tartanak megelőző előadásokat. Ezeken az órákon - elrettentésképpen - beszélnek a gyerekeknek a tragédiával végződött esetekről is. A megelőzésnek egyik módja az is, amelyet a főváros IX. kerületében alkalmaznak, ahol az iskolaidőben utcán csellengő gyerekeket egyszerűen bekísérik az iskolába. Az utcán szipuzó gyerek láttán a rendőrök először mentőt hívnak, majd olyan civil szervezetekhez irányítják a fiatalokat, ahol segítséget kaphatnak.

A leszokás - más drogokhoz hasonlóan - az idő előrehaladtával egyre nehezebb. A gyerekek könnyebben lemondanak róla, de aki felnőtt korában szipuzik, nagyon nehezen tudja abbahagyni - mondta Rácz József pszichiáter, akinek volt már olyan 30 év körüli betege, akinek sikerült rendeznie a korábban problémás családi körülményeit, de a szipuzásról nem tudott segítség nélkül leszokni.

Tiefenthaler Eszter

[origo]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr971248327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása