Holland kutatók szerint hasznos segítséget nyújthat az internet az úgynevezett problémaivók számára.

 Az ingyenes, önsegítő Kevesebbet Inni honlapon a látogatók névtelenül kereshetnek útbaigazítást és motivációt alkoholfogyasztásuk mérséklése érdekében a nap bármely szakában akárhonnan, ahol internet csatlakozás van. A felmérés szerint a felhasználók 19 százaléka tudta az alacsony rizikójú szintre mérsékelni alkoholfogyasztását hat hónap alatt (alacsony rizikójúnak számít férfiak esetében a heti maximum 14 ital, illetve egyszerre nem több, mint 5, nőknél pedig a heti maximum 10 ital, illetve sorozatban legfejebb 3).

Érdemes lenne másolni

A kutatók szerint hasonló beavatkozás más országokban is hatékony lehetne és ezen a módon a segítséget sosem kérő problémaivók több, mint 80 százalékát el lehet érni. A honlapot felkeresők csaknem 20 százalékánál sikerült jelentős javulást elérni, de a többiek közül is sokan belátták, hogy szaksegítséget igénylő problémájuk van, mondta el Heleen Riper, a holland Trimbos Intézet és a Vrijei Egyetem munkatársa.

Az internet segít függetlenedni

Riperék az Alcoholism: Clinical and Experimental Research online számában jelentették meg tudományos közleményüket a témában. Az ilyen fajta segítségnyújtás a különböző iskolázottságúak számára egyaránt hasznos. Riper elmondása szerint a honlapon motivációval, kognitív-viselkedés terápiával és önkontroll-fejlesztő módszerekkel kapcsolatos információk és gyakorlatok találhatók. Segít a látogatóknak reális célokat kitűzni, melyek megvalósításához többféle módszert kínál. Érdekes adat, hogy a honlapot használók 84 százaléka számára ez volt az első alkalom, hogy alkoholproblémájával szaksegítséghez fordult. 2007-ben 1625-en használták 6 hónapig a honlapot, közülük 378-an vettek részt a felmérésben.

Forrás: hirsarok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr781132215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása